Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I Ekenäs motionspark finns något för alla

Från 2020
Ekenäs motionspark har något för alla - Spela upp på Arenan

Ekenäs motionspark i Skepparträdgården har invigts på onsdagen (26.8). Folk i alla åldrar är välkomna till parken, som också passar personer med funktionsnedsättning.

I parken finns många olika slags redskap. En del av redskapen är till för uppvärmning, medan andra är till för att träna muskelstyrkan. I parken finns bland annat en stor klätterställning och en massa små tallrikar på ett nät, där det går att träna balansen.

Gratis motionsråd i september

I september kan den som vill prova på de olika motionsredskapen och få gratis råd av en instruktör. Instruktören är på plats måndagar kl. 10-11, tisdagar kl. 14-15, onsdagar kl. 16-17 och torsdagar kl. 10-11 (väderreservation).

En kvinna och en man motionerar med redskap i en motionspark.
Bildtext I synnerhet de motionsredskap som har vikter ska användas bara av personer som är minst 140 cm långa, säger idrottsinstruktör Julia Salmela. I bakgrunden projektchef Joakim Mäkelä.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Man kan få råd om hur man kan bygga upp ett träningspass i motionsparken, säger Raseborgs stads idrottsinstruktör Julia Salmela.

Hon är väldigt nöjd med motionsparken.

– Det är helt fantastiskt att staden har fått igång det här projektet, och att parken nu står färdig här för alla invånares bruk.

– Vi har försökt planera så att det finns redskap för alla åldersgrupper och också för personer med funktionsnedsättning, säger Salmela.

Man håller i ett motionsredskap i en motionspark.
Bildtext Det var helt avgörande att staden fick pengar av Folkhälsan och staten för att bygga motionsparken, enligt Joakim Mäkelä.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det finns instruktioner på alla motionsredskap. Dessutom kommer stadens idrotts- och hälsomotion i september att publicera instruktionsvideor på Facebook och Instagram, berättar Julia Salmela.

Avgörande med ekonomiskt stöd

Också projektchef Joakim Mäkelä vid Raseborgs stad är väldigt nöjd med slutresultatet.

Det var helt avgörande att staden fick pengar av Folkhälsan och staten för att bygga motionsparken, enligt honom.

– Om man ska bygga någonting, måste man bygga så att det är attraktivt. Då är det viktigt att man har finansieringen på den nivån att det faktiskt går att förverkliga ett sådant här projekt.

Motionsparken blev klar i slutet av juli och har varit öppen sedan dess, trots att invigningen var den 26.8.

I Ekenäs motionspark finns något för alla

9:48

Diskussion om artikeln