Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera dagars kö för ett coronatest i Åbo: "Vi kan inte ha ett fungerande samhälle då människor bara sitter hemma och väntar"

Från 2020
En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar.
Bildtext Det kan forfarande ta flera dagar före man får testa sig för corona i Åbo.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

Det dröjer fortfarande om man vill coronatesta sig i Åbo. Det kan ta flera dagar innan man får tid till provtagning, och ytterligare 1-4 vardagar innan man får resultaten.

Åbobon Roland Karlsson kontaktade sjukvården i Åbo på lördag morgon eftersom han hade fått förkylningssymtom. En tid för ett coronatest fick han till onsdag morgon.

Att sitta hemma och vänta på att få testa sig för corona och sedan vänta på testresultaten skapar problem både för honom och för hans familj, säger Karlsson.

- Jag har ju ett jobb att sköta och som lärare har jag inget att göra i skolan om jag känner mig sjuk. Jag har elever som har rätt till undervisning, och min arbetsgivare är tvungen att lägga ut extra resurser nu när jag inte kan vara på plats. Min son har dessutom missat mycket av närundervisningen då han varit tvungen att vänta på sitt testresultat.

Koronavirustestausta Turun Varissuolla.
Bildtext I Åbo har man nyligen öppnat en ny teststation i Kråkkärret.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Karlsson anser att det kan bli extra problematiskt för barn att sitta hemma och vänta.

- Under våren ansågs det ju vara ett så stort problem att barnen måste klara sig med distansundervisning, men nu är det tydligen inga problem med att de sitter hemma och väntar på testresultat. Man borde ju i så fall prioritera barnen så att de kan gå tillbaka till skolan och delta i undervisningen på ett tryggt sätt.

Karlsson förundras också över varför det är så bråttom med att testa passagerna från Skopje, då de ändå ska sitta i karantän.

- Jag förstår inte varför de som kommer från Skopje ska testas direkt när de kommer till Finland när kapaciteten inte verkar räcka till. De ska ju ändå sitta i karantän i 14 dagar, så varför kan man inte vänta med deras testning tills de uppvisar symptom? Nu binder man ju en massa kapacitet vid folk som är fullt friska.

Människor som har symptom och är sjuka testas inte, de kan ju föra vidare smittan om de inte orkar sitta hemma och vänta på sitt test.

Karlsson säger att han förstår om tester för exempelvis vårdpersonal prioriteras, men anser att man i det här läget också borde börja tänka på vilka andra som borde prioriteras.

- Inte är det någon livsfara för mig, men samhället fungerar inte om en massa människor sitter hemma och väntar på resultat.

ÅUCS laboratorium överbelastat

Enligt Antti Hakanen, direktör för laboratoriet vid ÅUCS, är det inte längre i lika hög utsträckning tidsbokningen och testtagningen som gör att resultaten dröjer. Nu är det i laboratoriet som kapaciteten inte räcker till. Att man är tvungen att vänta på testresultaten beror inte heller på att tester skulle prioriteras.

- Just nu tas det nästan 2 000 prov, och vi hinner inte analysera dem tillräckligt snabbt. Det handlar inte om att vissa test analyseras snabbare än andras. Vi försöker prioritera tester av vår personal, men inte ens det är möjligt i alla lägen just nu.

Överläkare Antti Hakanen presenterar apparatur för coronatest.
Bildtext Antti Hakanen, direktör för laboratoriet vid ÅUCS.
Bild: Yle/ Marie Söderman

Att Skopje-resenärernas test har analyserats snabbare i vissa fall säger Hakanen beror på att det ofta går snabbare att få in de här testerna till laboratoriet, eftersom testprocessen ser annorlunda ut.

- Men testen hamnar i samma kö som alla de andra testen som tas i Åbo. Det enda undantaget är jouren. Där finns så kallat snabbtest för patienter som tas in i sjukhus. Den prioriteringen görs eftersom det är väldigt viktigt att smittan inte sprider sig på sjukhuset.

Hakanen säger att det inom några veckor borde gå fortare att få sina resultat, eftersom man just nu väntar på nya maskiner för att kunna öka på testkapaciteten.

Diskussion om artikeln