Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaexponering drabbar flera Vasakrögare: "En chock, men inte helt oväntat heller"

Från 2020
Ravintolassa ihmisiä juo olutta.
Bildtext Arkivbild. Krögarna säger att de verkligen jobbat hårt för att smittan inte ska spridas vidare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Följetongen om coronasmitta som leder tillbaka till vasakrogen The Old Irish Pub drabbade på onsdagen även restaurang Oliver's Inn och restaurang Juku. En kund som testat positivt har hunnit besöka samtliga restauranger. Nu håller krögarna andan och hoppas att karantänsdagarna löper ut utan att någon i personalen visar sig vara smittad.

Daniel Lytz är krögare på Oliver's Inn. Han har hunnit samla sig i några timmar efter onsdagens besked.

- Det här kommer definitivt som en liten chock, men samtidigt är det kanske inte helt oväntat heller, säger Lytz.

Att flera krogar drabbas är naturligt då många kunder under en utekväll ofta besöker fler än en restaurang eller bar, beskriver Lytz. Han grubblar nu tillsammans med sin personal på hur den coronasmittade kunden kan ha rört sig under den aktuella kvällen den 15 augusti.

Folk vid bardisken.
Bildtext Hur den smittade rört sig på krogen går inte att veta, säger Lytz.

- Vi har verkligen jobbat för att minimera riskerna för att smittan ska spridas här hos oss. Vi har tagit in hundra personer mindre än normalt, vi har lagt fram fler bord och sittplatser och tagit bort dansgolvet så att kunderna ska hålla sig till det sällskap dom kommit till krogen med. Men vi vet ju inte hur den här kunden har rört sig. Har den här personen suttit vid ett bord eller aktivt gått runt o minglat?

Hela lördagskvällens personal i karantän

Daniel Lytz strävar efter att Oliver's Inn fortsätter hålla öppet som normalt, men enkelt blir det inte.

- Det blir nog knepigt för oss att få ihop personal till inkommande helg.

Samtliga anställda som var på jobb den 15 augusti sitter i karantän tills det har gått 14 dagar sedan kvällen då de exponerats. Karantänen är alltså över först då den pågående veckan har löpt ut.

Restaurang Olivers in i Vasa fotad utifrån.
Bildtext Anställda vid restaurang Oliver's Inn är nu i karantän.
Bild: Yle/Anna Wikman

Det handlar om tio personer totalt, där merparten är krogens egna anställda och någon kommer från en vaktfirma vars tjänster man köper in.

- Det blir att leta med ljus och lykta efter sådana som kan hoppa in. Men så länge ingen i personalen insjuknar så ska vi nog lyckas hålla öppet, annars får vi ju tänka om.

Också Jukus ägare håller andan

Också på den asiatiska restaurangen Juku håller man nu andan och hoppas att ingen i personalen ska insjukna.

Ägare Kun Rahko berättar att det blev snabba ryck då beskedet från hälsovårdsmyndigheterna kom på onsdagen. Restaurangen har besökts av den coronasmittade kunden söndag 16 augusti mellan klockan 12 och 13, och Rahko är tacksam eftersom restaurangen i Vasa har haft minimal bemanning just då då.

- Det är bara två anställda som exponerats för smittan då, en kock och en servitör. De sitter nu i karantän.

Rahko sätter också sitt hopp till att de regler och rekommendationer man följt i restaurangen ska minimera riskerna ytterligare.

- Det känns förstås obehagligt att man får veta såhär sent, men vi hoppas att det hjälper att vi är noga med hygienen. Alla anställda bär handskar och de som jobbar i köket bär även munskydd.

Bild utifrån restaurang Juku i Vasa.
Bildtext Den coronasmittade rörde sig också på restaurang Juku i Vasa.
Bild: Yle/Anna Wikman

Rahko medger ändå att det finns en potentiell risk för kunder som varit på restaurangen samtidigt som den coronasmittade personen.

- Man kan beställa maten till bordet, men en del kunder har förstås ätit från buffén, säger hon.

Krogarna blir utpekade?

Att restauranger hamnar i rampljuset under den pågående pandemin är till viss del förståeligt anser såväl Kun Rahko som Daniel Lytz.

Samtidigt känner de sig aningen orättvist behandlade.

- Jag blev kontaktad av hälsovårdsmyndigheterna först efter att Yle redan hade rapporterat om det här fallet, det tycker jag är lite märkligt, säger Rahko.

Daniel Lytz säger å sin sida att det känns som om de företagare som verkar i nattlivet pekas ut extra mycket.

- Det sägs ju ingenting i media om vad annat den här personen har gjort, om hen har gått i butiker eller åkt kollektivt eller så. Men däremot pekas det nog finger mot oss.

Känns det som om restaurangerna utpekas orättvist mycket?

- Det känns lite så, ja.

Diskussion om artikeln