Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas viktigaste höstjobb i riksdagen: Stoppa EU:s återhämtningsfond

Från 2020
Män och kvinnor sitter bakom ett bord. Alla bär munskydd utom en man längst till vänster. Sannfinländska politiker i Åbo 26.8.2020.
Bildtext Sannfinländarnas riksdagsgrupp träffas i Åbo. Från vänster riksdagsledamöterna Jani Mäkelä, och Arja Juvonen, riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio, partiordföranden Jussi Halla-aho och partisekreteraren Simo Grönroos.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sannfinländarna vill fälla EU:s återhämtningsfond. Det blir höstens viktigaste fråga i riksdagen. I kommunalvalet siktar man på att blir störst, meddelade ordförande Jussi Halla-aho när Sannfinländarnas riksdagsgrupp möttes i Åbo.

Riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio vill höja det nationella självförtroendet. Det var en orsak till att riksdagsgruppen möts just i Åbo slott meddelade han, då han öppnade mötet på onsdag förmiddag.

I Åbo föddes och grundlades den finska självständigheten. Den behöver uppmärksamhet nu också, enligt Sannfinländarna.

Nu vill Sannfinländarna samla en majoritet som fäller EU:s stödpaket med riksdagsledamöter som känner trycket från folket.

"Regeringens fruar har glömt självständigheten"

- Finland måste ställa sig upp och motarbeta Bryssel-herrarna och EU:s splittringspolitik, sa Åbo-riksdagsledamoten Ville Tavio.

Tavio hälsade till “fruarna i Finlands regering” som enligt honom har glömt den nationella självständighetens betydelse.

- Vi är inte EU-medborgare eller en mångkulturell massa, utan finländare, med egen historia, kultur och språk, sa Tavio.

EU:s stödfond ska fällas i samarbete

Nu ska man locka riksdagsledamöter från Samlingspartiet och Centern för att fälla EU-avtalet om en miljardfond som ska lösa coronakrisen.

Tavio upprepade det sannfinländska mantrat om att finländska skattebetalare inte ska betala för skattelättnader i de dåligt skötta sydeuropeiska ekonomierna.

Den lilla omställningen i paketet på 750 miljarder euro som gjordes från stöd till lån räcker inte, enligt Sannfinländarna.

"Stöd från presidenten"

Sannfinländarna anser sig ha fått stöd från republikens högsta instans.

President Sauli Niinistö kritiserade EU på tisdagen i ett tal inför Finlands ambassadörer.

- EU frångår sina egna lagar och avtal till förmån för “kreativa nytolkningar”. Det gynnar de stora länderna, men är skadligt för mindre länder, enligt Niinistö.

Det är ungefär vad Sannfinländarna anser sig ha sagt hela tiden, sedan Finland blev ett EU-land.

Kommunalvalssuccé?

Det sannfinländska partiet siktar på att bli största kommunalparti i aprilvalet 2021, meddelade ordförande Jussi Halla-aho. Partiet är redan näst störst i rikspolitikens opinionsmätningar.

I sitt tal kritiserade Halla-aho regeringens låntagning och finanspolitik, sysselsättningspolitik och jordbrukspolitik.

“De rödgröna” regeringspartierna fick hård kritik på det sannfinländska mötet, liksom de medier som okritiskt rapporterar om politiken.

En personkult har skapats runt statsminister Sanna Marin (SDP), avsikten sägs vara att dölja hennes allt starkare rödgröna ideologi.

En del av riksdagsgruppens möte är stängt för offentligheten. Sannfinländarna passar också på att ordna torgmöten för allmänheten i Åbo med omnejd på onsdag och torsdag.

Diskussion om artikeln