Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko biter sig fast vid makten i Belarus - Nobelpristagaren Aleksijevitj ber omvärlden och Ryssland om hjälp

Från 2020
En stor grupp människor håller upp sina mobiltelefoner
Bildtext Tusentals människor demonstrerade i Minsk på tisdagskvällen.
Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

President Aleksandr Lukasjenkos regim fortsätter att stegvis trappa upp påtryckningarna mot proteströrelsen i Belarus.

Under de senaste två veckorna har polisen låtit bli att attackera större demonstrationer och några våldsamma massgripanden har inte heller inträffat.

I stället verkar Lukasjenko ha valt att försöka kväsa demonstrationerna genom att gripa och fängsla ledande aktivister och strejkledare. Samtidigt blandar han vaga reformlöften om reformer med hot mot demonstranterna.

Målet är sannolikt att köpa tid och vänta ut demonstrationerna. Samtidigt är Belarus svaga ekonomi en tickande tidsbomb för Lukasjenkos regim.

– Lukasjenko har tillräckligt med reserver för att kunna kontrollera situationen. Han försöker som väntat stegvis kväsa demonstrationerna, men helhetsbilden håller på att förändras. Hans regim börjar ha slut på pengarna, säger analytikern Valerij Karbalevitj.

Men i nuläget verkar presidenten fortsätta att bita sig fast vid makten trots massdemonstrationer och strejker.

Oppositionsråd utreds

På onsdagen kallades Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj in till förhör för sin roll i oppositionen mot Lukasjenko.

Aleksijevitj ingår i det så kallade koordinationstråd som oppositionen grundat. Rådets mål är att förhandla fram ett fredligt maktskifte i landet.

Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj
Bildtext Svetlana Aleksijevitj hoppas på ett fredligt maktskifte i Belarus
Bild: Creative Commons Attribution Share Alike

Lukasjenkos regim anklagar rådet för att förbereda en kupp i landet. Nu utreds rådets grundare av den statliga utredningskommittén. På tisdagen fängslades två av grundarna.

Ber världen och Putin om hjälp

Aleksijevitj tilläts däremot lämna byggnaden efter ett kort förhör. Utanför byggnaden bad hon Rysslands president Vladimir Putin att övertala Lukasjenko att inleda samtal med oppositionen.

– I dag talar Lukasjenko endast med Putin. Vad som behövs är att han börjar tala med folket, sa hon.

– Kanske världen kan hjälpa oss att få Lukasjenko att förhandla med någon. Vi behöver världens hjälp och kanske Rysslands, tillade hon.

Stödet från Ryssland inte garanterat

Belarus har nära kulturella och politiska band till Ryssland.

Kreml har gett Lukasjenko begränsat stöd under demonstrationerna. Bland annat har ryska journalister satts in för att ersätta de anställda vid Belarus statliga tv som avgick i protest mot presidenten.

Men det är inte säkert att Ryssland är berett att fortsätta stöda Lukasjenko om presidentens maktställning fortsätter att vittra sönder. Speciellt om det skulle kräva stora ekonomiska satsningar.

Relationerna mellan Rysslands president Vladimir Putin och Lukasjenko är också inflammerade.

Källor: Reuters, AP, Tass

Diskussion om artikeln