Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Levande kokt, ihjälfrusen eller bedövad med elchock – att behandla de läckra kräftorna barmhärtigt en svår fråga

Från 2020
Kokade kräftor.
Bildtext I samhället har djurens rättigheter börjat uppmärksammas allt mer. Nu diskuteras etiken kring att koka kräftor levande.
Bild: Yle/Anna Savonius

Det står dukat till fest och dekorationerna är utplacerade. På serveringsfat ligger röda kräftor prydligt uppradade. Det är dags för kräftskiva.

Men den här kräftsäsongen har präglats av diskussionen om hur okej det egentligen är att koka kräftorna levande.

– Forskning har visat att kräftor känner smärta. De kan till exempel reagera och minnas elstötar, säger Helinä Ylisirniö, ordförande för SEY Djurskyddet Finland.

Kräftor har uppvisat tecken på smärta och stress då de kokas. De kan till exempel tappa sina ben.

Helinä Ylisirniö framför en bokhylla full med saker.
Bildtext Att koka, frysa eller stympa kräftor är etiskt tvivelaktigt, säger Helinä Ylisirniö, ordförande för SEY Djurskyddet Finland.
Bild: Yle / Hanna Othman

På ett kräftkokeri i Ekenäs kokar kastrullen för fulla muggar under kräftsäsongen. Jan Ekholm har kokat kräftor i ungefär 30 år.

– Det finns en myt om att självdöda kräftor är giftiga. Det här stämmer inte, berättar han.

Händer håller upp två kokta kräftor.
Bildtext Kräftkokare Jan Ekholm säger att det mest barmhärtiga sättet att döda kräftor på är att koka dem levande. Professionella kräftkokare kan koka några hundra kräftor på ett kok. Arkivbild.
Bild: Yle/Monica Forssell

Förr i tiden var man inte så noga med kyla vilken kan ha lett till en och annan död kräfta som har ruttnat i solen på ett torg.

– Men det är sant att skaldjur blir skämda snabbt. Om man vill vara säker ska man koka färskt, säger Jan Ekholm.

Professionell kokning barmhärtig

Det mest barmhärtiga sättet att döda kräftor på är att koka dem, säger Jan Ekholm

– Hos oss tar det någon sekund innan kräftan dör.

Det här beror på att kokeriet har professionell utrustning som gör att kokvattnet kokar hela tiden. Vid kräftkokning hemma vid en vanlig köksspis är det nästan omöjligt att hålla det kokande.

– Det är betydligt svårare att koka kräftor hemma. Varje kräfta kyler ner vattnet, säger Ekholm.

Om vattnet inte kokar tar det längre för kräftorna att dö.

– Vi rekommenderar att bedöva kräftorna innan kokning. Om det inte är möjligt ska man lägga en kräfta i vattnet åt gången, så att vattnet är så nära kokpunkten som möjligt, säger Ylisirniö.

Men bedövning hemma är inte så lätt. Det finns maskiner utvecklade för just det här ändamålet, men de kostar någon tusenlapp och säljs för det mesta för kommersiellt bruk.

Det har talats om huruvida det vore mest etiskt att döda kräftorna innan de kokar. Jan Ekholm vet inte hur det skulle gå till.

– Skulle man använda sig av elchocker kan man inte vara säker på att kräftan dör. Inte kan man heller använda gaser.

Att lägga kräftorna i frysen skulle troligtvis orsaka ännu mera lidande än kokning, eftersom det tar timmar för dem att dö.

– Man vill ju inte skada någonting. Vi vill göra kräftornas slutsteg så bra som möjligt, säger Ekholm.

Är kräftskivans tid förbi?

Helinä Ylisirniö har lagt märke till att allt fler börjat tala om kräftornas lidande. Det är till exempel inte ovanligt att se någon skala en kronärtskocka i stället för en kräfta vid bordet.

Hon hoppas på att kräftorna ska inkluderas i djurskyddslagen då den förnyas. Just nu är det lagligt att sälja levande kräftor. I länder som Schweiz och Nya Zeeland är det förbjudet att koka kräftorna levande.

– Människor tänker inte så mycket på kräftornas lidande. Det är till exempel svårt att känna likadan närhet till en kräfta som en ko eller en gris, säger hon.

En kvinna och en man sitter till bords med hattar på huvudet på en kräftskiva.
Bildtext I år tar kräftsäsongen slut den 31 oktober.

Trots att åsikterna om etiken i kräftkokning är tudelade är de flesta överens om en sak: om du inte vill att kräftorna ska lida, ska du inte äta dem.

Lyssna: Kräftätandets historia

Varför har vi kräftskivor? Vad var det som ledde till att kräftfiske började regleras? Har du någonsin hört om kräftkorv? Folklorist Anne Bergman berättar om kräftätandets historia.

Kräftätandets historia: Kräftkorv var 1700-talets delikatess - Spela upp på Arenan
Folklorist Anne Bergman.
Bildtext Folklorist Anne Bergman berättar bland annat om tiden då Finland var Europas största kräftexportör.
Bild: Privat