Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beslutet kallas "oåterkalleligt" – men Barcelonas sportchef hoppas fortfarande att Messi vill stanna: ”Vill bygga om vårt lag kring världens bästa spelare”

Från 2020
Lionel Messi.
Bildtext Lionel Messi.
Bild: Rafael Marchante / EPA-EFE / All Over Press

På onsdagen höll FC Barcelona presskonferens. På agendan stod att presentera nyförvärvet Joao Trincao. Men det var Lionel Messi medierna ville höra om – och sportchefen Ramon Planes intygade att Barca inte tänker släppa sin dyrgrip utan fajt.

Efter 20 år har Lionel Messi fått nog. På tisdagskvällen medgav Barcelona att den argentinske superstjärnan bett om att få lämna klubben.

Messi kom till Barcelona som 13-årig och har sedan dess utvecklats till en av världens alla tiders främsta fotbollsspelare. Tidigare har Messi talat om att avsluta karriären i ”Blaugrana” – men nu vill han flytta.

Det är ingen hemlighet att Messi varit missnöjd på både klubbens president Josep Maria Bartomeu och den tidigare sportchefen Eric Abidal. Abidal fick gå redan tidigare och Bartomeu kommer att lämna sin post nästa år.

Men enligt den spanska journalisten Alfredo Martinez – som i allmänhet anses vara en pålitlig källa gällande nyheter om den katalanska storklubben – ska inte ens ett ordförandebyte vara nog för att övertala Messi att stanna.

– Det är ett oåterkalleligt beslut. Han kommer inte att bära Barcelona-tröjan igen, skriver Martinez på Twitter.

"Allt som har sagts stannar mellan oss"

Abidals ersättare Ramon Planes mötte i sin tur pressen på onsdagen. Meningen var att mediekåren skulle få möta lagets nyförvärv Joao Trincao, men snacket gick snabbt in på Messi istället.

Barcelona tränade på onsdagen, men Messi syntes inte till.

– Han hade inte berättat för oss att han inte tänker träna, medger Planes enligt AFP.

– Allt som har sagts mellan klubben och spelaren kommer att stanna mellan oss. Vi satsar fullt på den här dialogen, tillägger han.

Josep Maria Bartomeu, Pedri och Ramon Planes på presskonferens.
Bildtext Josep Maria Bartomeu (till vänster) och Ramon Planes tillsammans med nyförvärvet Pedri tidigare i augusti.
Bild: Alejandro Garcia / EPA-EFE / All Over Press

Det som Messi nu vill göra är att trigga en klausul i kontraktet som häver det nuvarande kontraktet. Enligt klausulen skulle Messi meddela klubben om hans vilja att göra så senast den 10 juni, men stjärnan anser att han har rätt att göra det senare på grund av att säsongen senarelades.

Messi uppges vara missnöjd med klubbens riktning de senaste åren. I ett försök att bygga om verksamheten sparkade Barcelona för en vecka sedan Quique Setién och ersatte honom med Ronald Koeman.

Då rapporterades både Koeman och Planes vara överens om att Messi i allra högsta grad ska vara en del av klubben också i framtiden. Det underströk Planes igen på onsdagen.

– Barca har byggts om flera gånger under klubbens historia och har alltid återvänt starkare. Vår plan är att göra det igen – runt världens bästa spelare, säger Planes.

– Vi jobbar hårt för att övertala Messi att vi kan hitta den bästa möjliga lösningen både för honom och för klubben. Vi vill göra Barcelona till en vinnande klubb igen. Alla här vill att han stannar. Han är en vinnare, tillägger han.

Diskussion om artikeln