Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionären Phil Hogan avgår – bröt mot coronarestriktionerna

Från 2020
EU-kommissionären Phil Hogan
Bildtext Som handelskommissionär skulle Phil Hogan ha varit en central figur för förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien.
Bild: OLIVIER HOSLET

EU:s irländska handelskommissionär Phil Hogan avgår från sin post. Bakom beslutet ligger en middag som redan har kostat irländska politiker jobbet.

Den 18 augusti skärpte Irland sina coronarestriktioner. Den största tillåtna mängden människor vid inomhusevenemang skars ned från 50 till sex personer.

Dagen därpå samlades ändå över 80 personer till en golfbankett, och bland dem gräddan i den irländska politiken. Skandalen som följde har redan kostat jordbruksministern Dara Calleary och den irländska senatens vice talman Jerry Buttimer deras jobb.

På onsdag uppgav också handelskommissionären Phil Hogan att han avgår. Hogan säger att han medger sitt misstag och att han är generad av kontroversen.

Ledarna för den irländska regeringskoalitionen godtar Hogans ursäkt, men konstaterar att han underminerat sitt förtroende med sin förhalade och tveksamma hållning till att dela med sig information.

Förklaring för von der Leyen

Hogan var redan tidigare i hetluften för att inte ha följt karantänsregler då han återvände från Bryssel. På tisdag överräckte han en redogörelse åt kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om sina förehavanden innan golfbanketten.

Hogan anlände till Irland den 31 juli och reste till sitt hus i Kildare. Den 5 augusti testade han negativt för covid-19, vilket enligt honom betydde att han inte längre var lagligt skyldig att längre sitta i karantän.

Irlands hälsoministerium uppger däremot att ett negativt test inte innebär någon kortare karantän, enligt reglerna. Irland tillämpar en 14 dagar lång karantän, om personen anländer från ett land som inte är på Irlands gröna lista.

Källa: BBC

Diskussion om artikeln