Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förtroendet för ekonomin dök igen - pessimistisk syn på Finlands ekonomi

Från 2020
Autoja autokaupassa.
Bildtext Förväntningarna på den egna ekonomin ser stabil ut. Många finländare planerar att köpa till exempel personbil nu.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Förtroendet för den finländska ekonomin har sjunkit igen, visar siffror från Statistikcentralen.

Konsumenternas förtroendeindikator sjönk till -5,1. I juli var indikatorn -1,6 och i juni -3,9.

Det är särskilt uppfattningen om Finlands ekonomi som har försämrats. Förväntningarna på den egna ekonomin var ändå något bättre än i augusti i fjol och konsumtionsplanerna ligger på ungefär samma nivå. Synen på den egna ekonomin just nu har dock försämrats från ett år tillbaka.

Arbetslöshet oroar något, men den egna ekonomin anses rätt stabil

Konsumenternas förväntningar på utvecklingen av den allmänna arbetslösheten försvagades i augusti till en ännu dystrare nivå än tidigare.

Sysselsatta konsumenter, det vill säga löntagarna och företagarna, upplevde att risken för att själva bli arbetslösa minskade något från föregående månad, men utsikterna var fortfarande pessimistiska.

I augusti uppskattade konsumenterna att den egna penningsituationen är utmärkt. Trots det anser finländarna att tidpunkten är dålig för att köpa kapitalvaror och ta lån och neutral för att spara. Synen försvagades klart från juli, särskilt när det gäller stora inköp.

Fler konsumenter än vanligt planerade i augusti att ta lån och många planerar fortfarande att köpa bostad under de följande 12 månaderna. Stora investeringar som renovering i hemmet och personbilsköp var också vanliga.

1 083 personer bosatta i Finland besvarade Statistikcentralens undersökning, som gjordes den 1-19 augusti.

Diskussion om artikeln