Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antalet nya coronavirusfall i Finland har hållits på en stabil och låg nivå, uppger hälsovårdsmyndigheter

Från 2020
Svenska Yle live: Myndigheternas coronaöversikt - Spela upp på Arenan

Antalet nya fall av covid-19 i Finland är just nu något högre än i juli. Men hälsovårdsmyndigheterna säger att antalet nya coronafall har hållits på en stabil och låg nivå.

Social- och hälsovårdsministeriet höll presskonferens tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd, THL, på torsdagsmorgonen.

Det är främst i Helsingfors och Nyland som antalet nya coronafall ökat. Det finns också områden där nya fall inte uppkommit överhuvudtaget under de senaste 14 dagarna.

- Situationen är speciellt bra i landets östra delar, i många regioner har inte ett enda nytt fall uppdagats på två veckor, förklarar Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa- och välfärd.

Enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet är det något vanligare att de som smittats av viruset varit utomlands.

I det stora hela är det fortfarande ganska lätt att spåra smittospridningen. Framför allt på publikevenemang och familje-evenemang har massexponering förekommit.

Majoriteten av insjuknade har tillfrisknat

Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Social- och hälsovårdsministeriet anser att coronavirussituationen i Finland överlag är på en bra nivå.

- Antalet bekräftade coronavirusfall ökar inte i samma takt som i mars. Det är ändå viktigt att vi fortsätter bekämpa viruset om vi ska lyckas övervinna det.

Enligt den nyaste statistiken från i går har Finland registrerat 8 002 coronafall, varav en stor majoritet tillfrisknat. Runt 25 procent av dem som insjuknat är barn.

Nästan 600 000 coronatest har gjorts, och antalet coronatest ökar i stadig takt. För tillfället ligger r-talet, alltså spridningstalet, på 1,30–1,40. Hälsovårdsmyndigheterna har registrerat runt 160 nya fall per vecka.

335 personer har dött på grund av coronaviruset i vårt land.

Yle sände live från presskonferensen. I början av artikeln kan du se konferensen simultantolkad till svenska. Du hittar presskonferensen utan simultantolkning på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln