Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Milwaukee Bucks bojkottade spel – NBA flyttade alla matcher och alla stora ligor utom NHL följde exemplet: "Alltid varit sen till festen"

Från 2020
Uppdaterad 27.08.2020 11:16.
Milwaukee Bucks intog inte spelplanen i NBA-slutspelet på onsdagen.
Bildtext Spelplanerna i NBA-slutspelet förblev öde under onsdagen.
Bild: EPA

NBA-slutspelet är i gång i USA men onsdagens matcher flyttades fram. På tisdagen meddelade Toronto Raptors att de inte utesluter att bojkotta slutspelet som protest mot polisvåldet. På onsdagen var det just vad Milwaukee Bucks gjorde. Då flyttade NBA fram alla omgångens matcher och fick MLB, MLS och WNBA att följa efter. Men NHL-matcherna spelades och det får nu kritik.

Efter skjutningen av Jacob Blake i Wisconsin började en eventuell bojkott av spel diskuteras i NBA-bubblan.

Då onsdagens slutspelsmatcher skulle spelas började det hända.

Milwaukee Bucks, från delstaten Wisconsin, skulle möta Orlando Magic i matchseriens femte drabbning men Bucks-spelarna stannade i omklädningsrummet och intog aldrig planen.

– Vissa saker är större än basket. Det ställningstagande som spelarna och organisationen stod för i dag, visar att vi har fått nog. Det räcker nu. En förändring behöver ske. Jag är otroligt stolt över våra killar och vi står till 100 procent bakom våra spelare, skriver Alex Lasry – Bucks senior vice-president, på Twitter.

Några timmar senare ställde sig laget upp för att ge ett uttalande.

– I vår hemmadelstat Wisconsin har vi under de senaste dagarna fått se den fruktansvärda videon på Blake som blir skjuten i ryggen sju gånger av polisen. Vi har inte sett några åtgärder trots begär om förändring, så i dag kan vårt fokus inte vara att spela basket, säger laget i sitt uttalande.

NBA tog tag i saken

Efter det valde även lagen i de andra matchserierna – Oklahoma City Thunder och Houston Rockets samt Los Angeles Lakers och Portland Trail Blazers – att inte spela enligt TSN.

Då meddelade ligan att matcherna skjuts fram och spelarfacket stödde spelarnas beslut att protestera.

– Spelarna har än en gång gjort det klart att de inte kommer att vara tysta. Vi står på spelarnas sida och stöder Milwaukees beslut att protestera och det kollektiva beslutet att skjuta fram matcherna, skriver de i ett uttalande.

Många stora stjärnor har i efterhand krävt förändring på Twitter och sagt sig vara stolta över ligan.

Enligt The Athletic-journalisten Shams Charanias uppgifter ska nu både Lakers och Clippers ha röstat för att bojkotta hela säsongen. De andra lagen ska ha röstat för att fortsätta.

Enligt ESPN:s Adrian Wojnarowski ska det ändå inte ha handlat om någon slutlig åsikt utan lagen ska ha ventilerat möjligheten.

Enligt Wojnarowski ska spelarna fortsätta diskussionerna om hur säsongen ska fortsätta under ett möte i kväll finsk tid.

Milwaukees protest fick de andra ligorna att agera

Men det var inte bara spelare i NBA som reagerade och visade sitt stöd.

Efter protesten i NBA och ligans beslut att skjuta fram matcherna, följde nämligen de andra stora ligorna exemplet.

Baseballligan MLB, fotbollsligan MLS och damernas basketliga sköt alla fram sina matcher och publicerade uttalanden i frågan.

Också tennisens Masters-turnering i USA stoppade matcherna.

En av de stora ligorna gick ändå mot strömmen. NHL spelade sina slutspelsmatcher – något som fått många att höja på ögonbrynen.

"Vi fokuserade redan på matchen"

Att matcherna spelades var också något som spelarna och tränarna fick frågor om efter nattens matcher.

Tampa Bay-spelaren Kevin Shattenkirk säger att laget inte hann reagera på vad som hände i Nordamerika och i Boston-lägret visade man sitt stöd till NBA-spelarna.

– Vi fick inte reda på att de andra ligorna tog ett sådant ställningstagande innan vi kom till arenan. Det här är någonting vi måste diskutera i fortsättningen, sade Shattenkirk enligt TSN.

– Vi stöder definitivt NBA-spelarna och alla ligor som visade sitt stöd i dag. Det var så nära inpå vår match att vi redan förberedde oss för den. Vi stöder kampen mot rasism och det finns olika sätt att visa det, kommenterade Zdeno Chara.

Inne på samma linje var Dallas Jason Dickinson.

– Det är en svår situation. Det finns olika sätt att visa sitt stöd. Löser det problemet att vi inte spelar? Nej. Men det ger det uppmärksamhet. NBA:s bojkott skedde i sista sekunden. Vi vaknade från vår dagssömn före matchen till nyheten. Vi fokuserade redan på matchen, säger Dickinson enligt ESPN-journalisten Greg Wyshynski.

– Jag vill inte säga att någon är blind eller ignorant och inte ser situationen. Men i vår liga spelar många kanadensare, många européer. Det är svårt när detta inte berör vårt hem. Du ser på MLB och på NBA – det är främst spelare från Amerika. Det är lätt för dem att stå upp, fortsätter han.

Minoritetsspelarna kritiserar

Beslutet att inte spela fick ändå också kritik av spelarna. Minnesota Wilds Matt Dumba var besviken på ligan.

– NHL har alltid varit sen till festen när det kommer till de här frågorna. Det är beklämmande, säger Dumba enligt Sportsnet.

– Jag hoppas killarna snart inser att det är dags att stå upp. Vi kan inte alltid förlita oss på de killar som tillhör minoriteten när det uppstår en sådan här situation. De vita spelarna i vår liga måste ha svar på vad som händer och var de själva står.

Evander Kane är förvånad över att NHL inte ännu heller tagit ställning efter incidenten.

– Det är vadå – tre eller fyra dagar sedan den här videon publicerades eller skjutningen skedde? Och jag har inte ännu heller sett eller hört någonting. Det är nedslående, och som svart i den här ligan gör det mig ännu mer besviken.

– Det här är bara ett exempel till. Tyvärr. Men det är ett exempel på brist på svar från ligan, spelarna och media som bevakar våra matcher. Det är inte bara min uppgift som en del av en minoritet i NHL att tala om de här problemen. Det är inte bara Wayne Simmonds, Akim Alius, Joel Wards eller Matt Dumbas problem och ståndpunkt. Det är allas. Så länge alla låter bli att utbilda sig och fajtas med oss kommer vi vara i samma situation som nu, säger Kane.