Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

WWF: Fler skogsbränder i år, om inget görs

Från 2020
Metsäpalot riehuivat sunnuntaina Oleirosin kunnassa sijaitsevassa Castelo Brancossa.
Bildtext Brinnande skog i Castelo Branco, Portugal, i juli 2020.
Bild: PAULO CUNHA/ EPA

Skogsbränderna i världen kan i år bli rentav ännu värre än i fjol, konstaterar miljöorganisationen WWF i sin rapport. Världens regeringar beordras att genast "höja ambitionsnivån" i sin klimatpolitik för att motverka utvecklingen.

Fram till april i år hade antalet skogsbränder ökat med 13 procent jämfört med fjolåret. Och då bör man minnas att 2019 var ett rekordår vad gäller bränder.

Ökningen beror på perioder av allt hetare och torrare väderlek, som klimatförändringen orsakar, och på övrig mänsklig inverkan som röjning av ny jordbruksmark och dålig skogsskötsel.

Den nyaste statistiken från Brasilien visar att skogsskövlingen under mätperioden augusti 2019-juli 2020 hade ökat med en tredjedel från året innan.

– Förra året var katastrofalt. Förutom från Amazonas kom det uppskakande nyheter från Ryssland, Indonesien, Australien och Kalifornien. Det är hemskt att tänka sig att det här året kan bli ännu värre, säger WWF:s skyddschef Jari Luukkonen.

Enligt rapporten är 75 procent av alla skogsbränder orsakade av människan.

"Klimatförändringen är steroider för skogsbränderna"

WWF varnar för "förödande och oåterkalleliga" följder om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt. Genom bränderna tillförs jordens atmosfär miljontals extra ton kol. Brinnande skogar skadar den ekologiska mångfalden, förstör vitala ekosystem, påverkar ekonomin, hotar egendom och vållar miljontals människor i hela världen allvarliga och långtgående hälsoproblem.

WWF vill se omedelbara reaktioner på den akuta situationen. I till exempel Amazonas bör röjning och brännande av skog förbjudas under minst fem år.

– I fjol förlorade vi för brändernas skull både människoliv och miljarder vilda djur. Alltför många miste sina hem och sin egendom. Vi kan fortfarande påverka det här årets bränder, och vi måste göra allt för att inte fjolårets katastrofer upprepas, säger Jari Luukkonen,

– Klimatförändringen är steroider för skogsbränderna. Staterna måste omedelbart höja ambitionsnivån i sin klimatpolitik till att svara mot Parisfördraget, kräver Luukkonen.

Läs också:
WWF:n raportti varoittaa: Tämän vuoden metsäpaloista ennustetaan jopa viime vuotta pahempia,
Growing incidence of forest wildfires demands ambitious climate action now och Fires, forests and the future

Diskussion om artikeln