Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På söndag har finländska målvakten Talaslahti chans att bli Champions League-mästare – Lyon kämpar om sjunde titeln mot rivalen Wolfsburg

Från 2020
Lyon-spelarna firar semifinalseger.
Bildtext Lyon besegrade Paris Saint-Germain i semifinalen.
Bild: EPA

Lyon är klar för ännu en Champions League-final. För nionde gången på elva år får storklubben kämpa om ännu en titel. Finalen på söndag kan resultera i en sjunde buckla för klubben – och en första för finländaren Katriina Talaslahti.

Precis som i tisdagskvällens semifinal räckte det med ett mål för att avgöra den andra semifinalen mellan Lyon och Paris Saint-Germain.

Först över en timme in i matchen och efter att Paris 23-åriga Anastasia Pustovoitova drog på sig sitt andra gula kort och åkte ut kom fullträffen.

Wendie Renard nickade in matchens enda mål i den 67:e matchminuten och gav samtidigt Lyon den nionde finalbiljetten på elva år och den femte på raken.

Där kommer man möta Wolfsburg på söndag. Det är fjärde gången de två lagen möts i final.

– Nu väntar en nionde final för oss och vi kommer försöka göra något speciellt och vinna en femte titel på raken, säger Lyons klubbchef Jean-Michel Aulas.

Finländska målvakten Katriina Talaslahti fick inte spela i matchen.

19-åringen kan på söndag bli nästa finländare att vinna Champions League. Tidigare har till exempel Laura Österberg Kalmari vunnit år 2003 och år 2004 med Umeå.

Rysare senast lagen möttes i final

Senast lagen möttes i final var år 2018. Lyon gick segrande ur den leken men matchen blev riktigt dramatisk.

Matchen avgjordes först i förlängning där det gjordes hela fem mål.

Också år 2016 vann Lyon mot Wolfsburg. Den gången efter straffar. År 2013 vann däremot Wolfsburg och det är den senaste gången Lyon har förlorat en final.

Parris avstängd

Det här året kommer Lyon sakna en nyckelspelare.

Nikita Parris som var en av målskyttarna i kvartsfinalen åkte på rött kort i slutet av semifinalen efter att ha kört på Christiane Endler i Paris målet.

Parris kommer därmed att missa söndagens final.

– Jag tycker synd om Nikita. Vi kommer att göra vårt allt för att vinna bucklan, säger Lyons engelska stjärna Lucy Bronze som meddelat att hon lämnar klubben efter säsongen.

– Vi måste se vad vi har för alternativ att sätta in i stället för henne. Det är otroligt synd att hon missar finalen. Hon har karaktär och kämpar alltid lite extra, kommenterade Lyons tränare Jean-Luc Vasseur efter matchen.

Diskussion om artikeln