Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Antalet coronafall ökar lite i Egentliga Finland - men siffrorna är fortfarande låga

Från 2020
Uppdaterad 27.08.2020 15:39.
Barn coronatestas.
Bildtext Arkivbild. Många kontaktar nu hälsovården för att få gå på ett coronatest.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Antalet coronafall ökar lite i Egentliga Finland. Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är antalet fall ändå mycket lågt, om man jämför hur coronaläget ser ut runt om i världen.

Läget är också lugnare nu, jämfört med läget i våras. I mars registrerades 193 fall, medan mängden fall har hittills i augusti varit 58. Det är en tredjedel jämfört med antalet fall i mars.

Det är främst unga vuxna som har blivit smittade av coronaviruset i landskapet. I en stor del av fallen, alltså 70 procent har personen blivit smittad utomlands. Dessutom har en del fall konstaterats inom familjer.

Enligt chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Åbo universitetscentralsjukhus finns det också en del samhällssmitta i Egentliga Finland. Det betyder att en del patienter inte vet var de kan ha blivit smittade av coronaviruset.

Enligt Pietilä har mängden fall av den här typen tyvärr ökat vecka för vecka. Eftersom laboratoriesvaren dröjer, så finns det inga exakta uppgifter på hur många fall det är frågan om.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä.
Bild: Arash Matin/Yle

Behovet för coronatester har ökat kraftigt under de senaste veckorna och telefonköerna till jouren har varit långa.

Sjukvårdsdistriktet: Ring inte till jouren för att få dina provsvar!

För tillfället kan man vara tvungen att vänta upp till fyra dagar för provtagning och sedan på provsvaret i 3 till 4 dagar.

Sjukvårdsdistriktet önskar att de som varit på tester inte ringer till distriktet för att kolla sina provsvar, eftersom det här belastar telefontjänsten ytterligare. Svaren dyker upp på Mina Kanta- sidor, och om resultatet är positivt så ringer hälsovårdspersonalen till personen.

Av alla prover som togs under den gångna veckan var 0,1 procent positiva. Av alla som testats har cirka 24 procent varit 10 år eller yngre. I juni var motsvarande siffra cirka 12 procent.

Inom sjukvårdsdistriktet finns det patienter med coronasmitta eller med misstanke om coronasmitta och som får sjukhusvård. I en del fall har testet ändå gett ett negativt resultat.

Sjukvårdsdistriktet vill fortsättningsvis påminna om att det är viktigt att hålla avstånd till andra, att tvätta händerna regelbundet och att följa reglerna om god hygien om man nyser eller hostar.

Diskussion om artikeln