Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schüller och Skrabb missar Nations League-premiären – här är landslaget som möter Wales och Irland nästa vecka: ”Tuffa matcher”

Från 2020
Finland firar mål.
Bildtext Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo får klara sig utan Rasmus Schüllers passningar.
Bild: All Over Press

Det blev inget EM i sommar – men Finlands herrlandslag i fotboll får ändå mäta sig mot tufft motstånd redan nästa vecka. Med i truppen finns både väntade namn men också nya bekantskaper. De får chansen då andra är skadade, säger Markku Kanerva.

Nations League kör igång igen nästa vecka med två matchomgångar. Först möter Finland Wales på hemmaplan på onsdag och efter det väntar ett bortamöte mot Irland på söndag.

Det klarnade så sent som på onsdagen att Finland får spela mot Wales hemma i Helsingfors. Chefstränaren Markku Kanerva offentliggjorde laget som ska göra det på torsdagen.

Artikeln fortsätter efter faktarutan.

Finlands trupp i Nations League-matcherna:

Med finns fixstjärnorna som Teemu Pukki, Lukas Hradecky och landslagskaptenen Tim Sparv – men några bekanta ansikten kommer inte att synas på samlingen.

Både Rasmus Schüller och Simon Skrabb är skadade, Joona Toivio har nyss fått barn och samtliga MLS-spelare kan inte resa till Europa på grund av coronavirusläget i USA.

"Funderade mycket kring Forsell"

Därför kommer istället namn som Nikolaj Alho, Nicholas Hämäläinen och Santeri Hostikka få speltid i de tuffa matcherna.

– Skador ger chans för andra att visa framfötterna och ta plats i laget, säger Kanerva på förbundets presskonferens.

Ett namn som också saknas är Petteri Forsell. Den anfallande mittfältaren har visat framfötterna i Polen där han stått för flera snygga frisparksmål, men det räckte inte till för en landslagskallelse.

– Jag funderade mycket kring Forsell. Fint att han hittade ny klubb. Det är ändå svåra beslut och nu blev det så här. Man måste tänka på helheten, förklarar Kanerva.

Petteri Forsell på fotbollslandslagets träningar i Borte Tölö i Helsingfors.
Bildtext Petteri Forsell.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Läget gällande Roman Eremenko är också enligt Kanerva "det samma som det var i mars".

För landslagets del handlar det alltså om de första matcherna sedan EM-kvalet avslutades i november 2019. Landslaget skulle ladda upp för EM med några vänskapsmatcher i mars, men de inhiberades också på grund av coronaviruset.

– Det är tuffa motståndare som vi möter. Det är väldigt bra att vi får den här typen av matcher som förbereder oss bra för EM, säger Kanerva.

– Och så är det kul att få korka Olympiastadion också för vår del, tillägger han. Det är första gången sen 2015 som landslaget spelar på Olympiastadion i Helsingfors. På grund av Uefas strikta riktlinjer kommer matchen att spelas inför tomma läktare.

Diskussion om artikeln