Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristiina Mäkelä missar Sverigekampen: "Vi har bollat olika alternativ och kom fram till att det är bäst att operera nu"

Från 2020
Kristiina Mäkelä avslutade säsongen med att vinna FM-guld i Kalevaspelen i Åbo.
Bildtext Kristiina Mäkelä avslutade säsongen med att vinna FM-guld i Kalevaspelen i Åbo.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Trestegshopparen Kristiina Mäkelä väljer att avsluta säsongen i förtid. Världsfemman ska operera knät och därför blir det ingen Sverigekamp. Vi fattade beslutet den här veckan, säger Mäkelä.

Friidrottaren Kristiina Mäkelä, som har en förträfflig säsong i bagaget, har dragits med ett krånglande knä som nu ska opereras.

Knät opereras på fredag i Helsingfors av den tidigare toppbrottaren och nuvarande ortopeden Tuomo Karila.

– Vi fattade i själva verket beslutet den här veckan. Vi har bollat olika alternativ och kom fram till att det är bäst att operera nu, säger Mäkelä till Yle Urheilu.

Att knät ska opereras innebär att det inte blir någon Sverigekamp i Tammerfors nästa vecka. Det handlar inte om något stort ingrepp och operationen ska inte äventyra nästa säsong.

– Om allt går bra har jag för avsikt att kunna tävla inomhus.

Världsfemma på 14,30

För ett par veckor sedan vann Mäkelä sitt åttonde FM-guld i Åbo på resultatet 13,61 då hon tävlade för fjärde gången på tolv dagar. Trots att knät har gjort sig påmint tidigare under sommaren var det först på det intensiva slutet som knäproblemen märktes i resultatprotokollet.

– Under sommaren hade jag inga problem men vi visste att det skulle bli tufft på slutet. Det hela resulterade i ett FM-guld, även om det inte var med det största leendet på läpparna, säger Mäkelä.

Mäkelä imponerade stort under sommaren. Tävlingen i Orimattila i mitten av juli var hennes bästa. Sex hopp över 14 meter, varav det bästa stastistikdugliga skuttet var 14,30 meter långt.

I årets världsstatistik räcker 14,30 till en femteplats. Liadagmis Povea från Kuba är etta på 14,55 som noterades i februari.

Diskussion om artikeln