Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turistsäsongen bättre än väntat – inhemska turismen ökade på många håll men Nyland och Åland backade stort

Från 2020
En husbil på en camping. Lättklädda semesterfirare går förbi.
Bildtext Semesterfirare på en camping i Ekenäs.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Finländarnas semestrar i hemlandet kompenserade på många håll bortfallet då utlänningarna inte kom i juli. Speciellt inkvarteringar som inte är hotell exempelvis campingar, stugbyar och vandrarhem har haft en bra juli månad i stora delar av landet.

I juli 2020 minskade alla övernattningar med 21 procent men på landskapsnivå finns det stora skillnader.
I Nyland och på Åland minskade övernattningarna med nästan sextio procent men i Norra Österbotten ökade de med nästan tio procent.

På vår karta kan du se förändringen i antal övernattningar jämfört med juli i fjol. Klicka på kartan eller välj i rullgardinsmenyn för att se förändringen per landskap.

I landskapen Norra Österbotten, Kajanaland och Satakunta ökade övernattningarna. De som förlorade flest övernattande gäster jämfört med juli förra året var Päijänne-Tavastland, Åland och Nyland.

I juli i fjol stod utlänningarna för ungefär en fjärdedel av alla övernattningar. Nästan hälften av dem övernattade i Nyland.

I år var utlänningarnas andel bara dryga fem procent. På många håll har finländarnas semestrande i hemlandet kompenserat för de övernattningar som utlänningarna hade stått för i vanliga fall.

Det är i synnerhet övernattningar på ställen som inte är hotell som har ökat. Speciellt i de österbottniska landskapen är det här fenomenet tydligt.

Österbotten vann på finländare som valde annat än hotell

I landskapet Österbotten var antalet övernattningar i juli 2020 nästan lika många som föregående år. Nedgången var kraftig i våras, men i juli nådde antalet övernattningar nästan till fjolårets nivå.

Graf som jämför antal övernattningar i Österbotten 2019 och 2020 hittills. Nedgången var kraftig i våras, men i juli nådde antalet övernattningar nästan till fjolårets nivå.

Särskilt i de österbottniska landskapen var antalet semestrande finländare många fler än under tidigare år. Landskapet Österbotten hade 17 procent fler finländska övernattningar i juli i år än förra året.

Ser man på de övernattningar som gjordes på andra ställen än hotell, alltså i campingar, stugbyar på vandrarhem och liknande, är trenden ännu tydligare.

I landskapet Österbotten övernattade 26 procent fler finländare på andra ställen än hotell jämfört med juli 2019. Det är den näst största ökningen i hela landet, tätt följt av Norra Österbotten där finländarnas övernattningar på campingar och stugbyar ökade med 22 procent.

- Tack vare de inhemska turisterna har vi nått upp till nästan samma siffror som i fjol. Det är mycket bättre än vad vi hade väntat oss, säger Joni Ylinen som är chef på campingplatsen Top Camping i Vasa.

Man poserar i grönskande omgivning
Bildtext Joni Ylinen, chef på Top Camping i Vasa
Bild: Yle/Filip Stén

Antalet hotellnätter minskade en aning i Österbotten, men de inhemska gästerna var ändå mer än tio procent fler än i juli förra året. På Hotell Astor i Vasa noterar man att kunderna velat satsa lite extra:

- Det har varit nästan uteslutande finländare, och det har dessutom varit mycket mer beställningar av champagne och jordgubbar och ostbrickor till rummen. Folk har helt tydligt velat unna sig lite extra efter den svåra våren, säger Petra Gästgivars-Lundberg på hotell Astor.

Gatuvy i Vasa
Bildtext Hotell Astor i Vasa
Bild: Yle/Filip Stén

Nylands dåliga turistsommar påverkar hela landets medeltal

Att många har skippat stadssemestern och undvikit att besöka Nyland under sommaren syns tydligt i statistiken.

En tredjedel av alla bäddar finns i Nyland och i år har både de inhemska och utländska övernattningarna minskat dramatiskt.

Tar man bort Nyland ur hela landets statistik minskade övernattningarna med bara 9,3 procent i stället för 21 procent i juli.

Graf som visar dramatisk nedgång i antal övernattningar i Nyland under mars-juli jämfört med samma period i fjol.
Graf som visar att övernattningarna i Finland utanför Nyland djupdök under våren, men återhämtade sig nästan till fjolårets nivå fram till juli.