Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flygtrafiken mellan Skopje och Åbo avbryts tillfälligt

Från 2020
Uppdaterad 27.08.2020 17:10.
Passagerare vid Åbo flygfält den 11.8.2020.
Bildtext Arkivbild på passagerare vid Åbo flygplats i mitten av augusti.
Bild: Yle

Flygtrafiken mellan Skopje och Åbo avbryts för två veckor, meddelar Transport- och kommunikationsverket Traficom. Flygtrafiken avbryts från och med fredag.

Flygbolaget Wizz Air har trafikerat mellan Åbo och Skopje i Nordmakedonien tisdagar och lördagar.

Traficom bad om ett utlåtande i frågan av Institutet för hälsa och välfärd, THL. Enligt THL har det funnits exceptionellt många coronafall bland passagerarna.

Eftersom det inte är tvång att testa sig på flygplatsen och det är svårt för myndigheterna att övervaka att folk följer karantänbestämmelserna, så finns det en möjlighet att viruset sprider sig i samhället via flygförbindelsen, konstaterar THL.

THL:s utlåtande är orsaken till att trafiken avbryts under tiden 28 augusti till 10 september.

Passagerare på flera flyg från Skopje till Åbo har testats för corona på Åbo flygplats i augusti. Drygt 60 coronafall har uppdagats i samband med de här granskningarna. Coronaläget är avsevärt sämre i Nordmakedonien jämfört med Finland.

I tisdags inhiberades flyget från Skopje till Åbo, orsaken till inhiberingen är oklar.

Ny lag gör det lättare att avbryta kollektivtrafiken

Att begränsa flygtrafik eller annan kollektivtrafik av hälsoskäl är inte någon enkel åtgärd. I dagens läge kan Traficom inte göra det på egen hand, men ett nytt lagförslag kan leda till att processen blir kortare.

Nu är det endast hälsomyndigheterna som kan fatta beslutet att avbryta kollektivtrafiken på grund av hälsoskäl, medan Traficom kan göra det av trafiksäkerhetsanledningar.

Kommunikationsministeriet och Social- och hälsovårdsministeriet förbereder en ändring i smittskyddslagen som ska ge Traficom befogenheter att i vissa fall stoppa trafiken under en begränsad tid, om det finns risk för att resorna för med sig fara för passagerarnas hälsa.

Avsikten är att lagen ska träda i kraft vid årsskiftet.

Artikeln uppdaterad 27.8 kl. 17.10: Information om ett nytt lagförslag lades till.

Diskussion om artikeln