Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yles webbserie om prestationsångest samt dokumentär om presidentkidnappning får Kourapris – Antti Kuronen får specialpris

Från 2020
Uppdaterad 28.08.2020 11:04.
Ett kollage på två kvinnor, en i 20års åldern och en medelålders. Båda har axellångt ljust hår.
Bildtext Mikaela Weurlander och Michaela Rosenback får Kourapris.
Bild: Tuomas Hautaniemi, Malena Holmström / Yle

Utbildningsfonden för tv- och radiobranschen, Koura, har hållit sin prisgala där inhemska produktioner från Yle och MTV kan belönas. Svenska Yle-produkter belönades under galan.

Dokumentären Fascism i en svart bil får Koura-priset i kategorin för manusbaserat och dramatiserat innehåll, medan Så jävla duktig får ett hedersomnämnande i kategorin för innehåll för barn och ungdomar.

Samtidigt får Yle-journalisten Antti Kuronen ett specialpris. Kuronen har rapporterat både för de svenska och de finska nyheterna på Yle. Priset får han för sina rapporter från al-Hol-lägret i Syrien.

Alla som har fått pris och hedersomnämningar presenteras på Kouras webbplats (på finska).

Så jävla duktig handlar om prestationsångest

Webbserien Så jävla duktig följer fem finlandssvenska kvinnor i olika livssituationer. De har en sak gemensamt: känslan av att hela tiden behöva prestera.

Deltagarna i serien filmade sig själva i över ett halvår. Resultatet är en bergochdalbana med djupa ångestdalar och ordentliga lyckorus.

Michaela Rosenback, regissör, tror att seriens tematik är bekant för många.

– Det är många som inte skulle orka vara så jävla duktiga hela tiden. Även om höga ambitioner och duktighet i sig är en bra sak får det en bitter eftersmak när så många blir sjuka av kraven, förklarar Rosenback.

Trailer: Så jävla duktig - Spela upp på Arenan

Rosenback har sedan serien kommit ut turnerat i bland annat skolor för att prata om den prestationsångest som så många unga upplever.

– Tillsammans måste vi försöka förändra bilden av att kvinnor konstant ska vara smarta, smala, snygga och sociala. Och det är alltid lättare att jobba i preventivt syfte än att pussla ihop det som redan är trasigt. Men med det sagt behöver det också finnas säkra skyddsnät som fångar upp den som blivit trasig, säger Rosenback.

Dokumentär om då president Ståhlberg kidnappades

Hösten 1930 kidnappar högerradikala aktivister Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg. Makan Ester Ståhlberg har i sina memoarer skrivit om kidnappningen och sommaren då Finland var nära en statskupp. Dokumentären Fascism i en svart bil följer händelserna.

Händelserna år 1930 då Finland var nära en statskupp och diktatur, har också avhandlats i en poddserie och i en
omfattande artikel.

Under sommaren utförde högerradikala aktivister över 250 kidnappningar, även kallade skjutsningar, för att driva igenom samhällsförändringar.

Också president Ståhlberg blev skjutsad från sin vanliga morgonpromenad tillsammans med sin fru Ester, berättar dokumentärregissören Mikaela Weurlander.

– Ester var ganska tuff. När dom kidnappade hennes man så hoppade hon med in i bilen och meddelade att hon tänker åka med, säger Weurlander.

Presidenten är kidnappad!, del 1/3: Kapningen - ”paketet” hämtas på Brändö i Helsingfors

27:13

Dessutom har Weurlander gjort en djupdykning i arkiv och hittat intervjuer med bland annat en av Ståhlbergs kidnappare.

Kouraprisen delades i år ut på en distansgala.

– Det känns jättefint att vinna. Distansgala känns lite tråkigt, man skulle ju vilja slå klackarna i taket och ropa hurra. Men nu får jag sitta vid en skärm, skrattar Weurlander.

Rättelse 28.8 klockan 10.58: Det var inte poddserien Presidenten är kidnappad! som vann pris utan dokumentären Fascism i en svart bil. Artikeln är omformulerad så att det här framkommer.

Fascism i en svart bil - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln