Mångsysslaren, som smygjobbade i badrummet på semestern: Robert Helenius manager Markus Sundman vakar på nätterna och vet hur man spelar med medierna
Han säger ofta mycket – men ingenting. Han beskrivs som en mångsysslande arbetsnarkoman. Markus Sundman är Robert Helenius ansikte utåt, men vem är han egentligen?
När man kontaktar Markus Sundman svarar han alltid direkt.
Ett samtal? Luren lyfts på ett par sekunder.
Ett meddelande på Whatsapp? Svar inom en minut.
På många sätt är Markus Sundman en journalists dröm. På många andra sätt raka motsatsen: en sfinx som talar i gåtor.
Det finns lite sanning i allting jag säger, jag ljuger inte
Om man vill intervjua Helenius måste man gå genom den oftast välvilligt inställde managern, vars jobb är att a) sköta Helenius förhandlingar och matchbokningar och b) se till att sagda bokningar inte läcker ut i förtid.
Därför har han blivit expert på att säga mycket, men ingenting.
– Det stämmer helt klart. Men sedan finns det lite sanning i allting jag säger, jag ljuger inte.
Se Sportlivs minidokumentär om Robert Helenius väg från vrak till VM-titelutmanare i klippet nedan.

Ett exempel: I en intervju med Yle Urheilu i somras sa Sundman att nästa match gärna får ordnas i USA, men Europa är inte ett uteslutet alternativ.
Motståndaren? Kanske Mahmoud Charr eller Andy Ruiz jr. Eller en retur mot Adam Kownacki alternativt Dillian Whyte. Eller någon annan av boxarna som hör till toppskiktet på boxningsförbundet WBA:s lista.
Kontentan: Sundman vann en till skuggboxningsrond mot journalisterna.
– Jag måste vara på tårna hela tiden och akta mig för vad jag berättar. Alltid är det inte lätt. Alla kontrakt innehåller tystnadsplikt tills de är offentliga.
Vad händer om du försäger dig?
– Det är kontraktsbrott. Vad det betyder i verkligheten är svårt att veta, det beror på hur hårt man "mokar".
Sena nätter och jobb på semestern
Sundman är Sibbobon som flyttade till Åland för att studera på hotell- och restaurangskolan. Han valde sedan att stanna på ön.
Han är mångsysslare i ordets rätta bemärkelse. Utöver Helenius affärer är Sundman aktiv inom ett importföretag, ett konsultföretag och ett fastighetsföretag. Dessutom är han involverad inom restaurangscenen.
Det betyder långa dagar och obekväma arbetstider. Särskilt med tanke på att de flesta av Helenius förhandlingar infaller då det är dag i USA och natt i Finland.
– När jag jobbar mot USA börjar jag jobba 12 på natten och sitter och mejlar och pratar i telefon till 3–4 på morgonen. Men det är ju roligt.
Kopplar han någonsin av? Inte riktigt, i varje fall om man frågar Helenius tränare Johan Lindström, som gärna berättar en rolig anekdot:
– En gång då han var på resa i Thailand ringde han upp mig. Jag visste ju att det var mitt i natten där och ljudet lät lite konstigt. Jag frågade om han smygjobbade i badrummet mitt i natten och han erkände lite motvilligt, säger Lindström och skrattar högt.
Tillbaka till Sundman:
Vilka attribut krävs för att vara en bra boxningsmanager?
– Nerver. Nerver av stål. Det är snabba vändningar. Jag har säkert förhandlat om 20 matcher under tiden som Robbe gått 6 matcher. Man tar sig nästan till slutskedet, och så kommer man inte i mål.
Vilka namn blev inte av?
– Vi var till exempel jättenära att möta Kubrat Pulev.
Snabba ryck i den virriga boxningspolitiken
Just nu är Helenius högt ansedd på boxningsmarknaden. Segern över Adam Kownacki i mars gav honom en rejäl skjuts framåt – och nu väntar ännu större insatser.
Nästa fajt kan vara värd en halv miljon euro, bedömer boxningsmanagern och proffstränaren Pekka Mäki.
Den allmänna bedömningen är att Helenius måste vinna en match till för att få chansen att boxas om VM-titeln. Men man ska aldrig underskatta den virriga boxningspolitiken.
När möjligheten kommer får den mest intressanta boxaren chansen. Det är vårt jobb att bevisa att Robbe är just det
Just nu är Anthony Joshua världsmästare bland de flesta förbunden, han har WBA:s, WBO:s och IBF:s tungviktsbälten, medan Tyson Fury har WBC-förbundets titel.
Fury ska försvara sin titel mot Deontay Wilder i vinter, medan kön för att utmana Joshua är lång.
För att göra ekvationen mer komplicerad är Helenius inte ens rankad på WBA:s utmanarlista, utan bär titeln "guldmästare".
Vad betyder det i praktiken?
– Det är boxningspolitik. Han kan vara första utmanare och på det här sättet säkrar förbundet sitt spel. När möjligheten kommer får den mest intressanta boxaren chansen. Det är vårt jobb att bevisa att Robbe är just det.
Oavsett hur det går är Helenius redo för match – han vill komma i gång så fort som möjligt. Under sommarmånaderna har han nött på med tuff träning och behöver bara ett kort läger för att vara i matchform.
Det är klokt att vara på tårna, för telefonen kan ringa när som helst.
I dagens boxningsvärld kan kontraktsbrott, dopningsprover och coronapandemin förändra planerade stormatcher på nolltid.
Om allt går enligt planerna går Helenius upp i ringen igen på senhösten eller vintern. Då fortsätter jakten på den där undanglidande och svårfångade världsmästartiteln.
Trots de sena nätterna, frustrerande förhandlingarna och tvära kasten trivs Sundman med att vara Helenius manager.
– Det är en dröm.