Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hyfsad sommar, trots allt, för hotell och camping i Österbotten

Från 2020
Uppdaterad 28.08.2020 11:20.
Gatuvy i Vasa
Bildtext Hotell Astor i Vasa.
Bild: Yle/Filip Stén

De utländska turisterna har på grund av coronaläget och resebegränsningarna uteblivit så gott som helt i sommar. Men trots det visar övernattningarna i Österbotten för juli månad bara ett minus på totalt 3,7 procent.

Hotellen har haft drygt sex procent färre övernattningar i juli i år jämfört med fjolåret medan till exempel campingar och stugbyar kan visa en liten ökning på en procent i hela landskapet.

Man poserar i grönskande omgivning
Bildtext Joni Ylinen, Top Camping Vasa.
Bild: Yle/Filip Stén

- Tack vare de inhemska turisterna har vi nått upp till nästan samma siffror som ifjol. Det är mycket bättre än vad vi hade väntat oss, säger Joni Ylinen som är förman på campingplatsen Top Camping i Vasa.

Finska turister satsar, och kräver lite

Hotellen i Österbotten noterar också en ökning av inhemska turister, om än inte fullt i samma utsträckning som campingplatserna.

- Det gick från nästan noll i april och maj, men efter midsommar har det faktiskt varit full rulle här hos oss, säger Petra Gästgivars-Lundberg på hotell Astor i Vasa.

Så läget har varit ganska normalt?

- Nej för det har varit en helt annan typ av kunder än vad vi annars har. Det har varit nästan uteslutande finländare, och det har dessutom varit mycket mer beställningar av champagne och jordgubbar och ostbrickor till rummen. Folk har helt tydligt velat unna sig lite extra efter den svåra våren, säger Gästgivars-Lundberg.

Graf som jämför antal övernattningar i Österbotten 2019 och 2020 hittills. Nedgången var kraftig i våras, men i juli nådde antalet övernattningar nästan till fjolårets nivå.

Också på campingen märker man av den förändrade kundmixen - men på ett annat sätt.

- De inhemska turisterna kräver faktiskt mindre av oss. De har alla internet i sina telefoner och behöver inte hjälp med sådant av oss, och då turisterna som kommit med färjan nästan helt har uteblivit har vi inte behövt ordna receptionens öppettider enligt färjans tidtabell, säger Joni Ylinen på campingen i Vasa.

Ovisshet inför hösten

Efter en trots allt ganska livlig sommar fortsätter ändå ovissheten inom inkvarteringsbranschen. På campingplatsen i Vasa står det fortfarande flera husvagnar och husbilar.

- Det är betydligt bättre än normalt. I vanliga fall brukar det ta slut då skolorna börjar, men nu har vi så mycket kunder att vi har beslutat förlänga säsongen med två veckor till den 13 september, säger Joni Ylinen.

Kvinna ler i hotellreception.
Bildtext Petra Gästgivars-Lundberg i receptionen på hotell Astor.
Bild: Yle/Filip Stén

- Det är inte lika tyst som i våras. Jag hoppas att åtminstone de små- och medelstora företagen vågar resa och enskilda turister också. Några grupper blir det ju inte, men jag hoppas att vi inte behöver gå tillbaka till det läge som rådde i våras, för det var inte roligt, säger Petra Gästgivars-Lundberg.

Diskussion om artikeln