Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det ser ljusare ut för Sveriges ekonomi än det gjorde i juni, men återhämtningen blir långsam

Från 2020
Sveriges finansminister Magdalena Andersson framför en Sverigeflagga.
Bildtext Magdalena Andersson (S) presenterade Finansdepartements senaste ekonomiska prognos i dag.
Bild: Daniel Ivarsson

100 miljarder kronor satsar svenska regeringen på nya stödpaket, främst för att skapa jobb. "Nu ska vi ställa om från krispolitik till investeringar", säger finansminister Magdalena Andersson.

Den svenska regeringen diskuterar det ekonomiska läget i dag och i morgon, och Finansdepartementets senaste prognos för utvecklingen presenterades i dag.

Läget ser ljusare ut än vad man trodde i juni. Bnp förutspås falla med 4,6 procent för hela året, vilket är en stor minskning, men ändå en mindre minskning än i EU-länderna i medeltal.

Finansminister Magdalena Andersson betonade allvaret men höll en försiktigt positiv genomgång av läget på pressträffen i dag.

– Vi kan se tecken på återhämtning även om läget i svensk ekonomi fortsatt är mycket allvarligt. Stor osäkerhet råder kring pandemins utveckling och återhämtningen kan bli utdragen.

Regeringen kommer presentera en budget med krissatsningar på 100 miljarder kronor. Fokus i krispaketet ska ligga på återstart och jobb.

– Nu börjar regeringen ställa om från tillfällig krispolitik till investeringar för att få hjulen att snurra i ekonomin och skapa nya jobb.

Satsningarna: jobb, välfärd och klimat

Andersson talade också om att omstarten inte ska innebära en återgång till läget före pandemin, utan att den behöver användas för att rätta till de brister som pandemin blottat i det svenska samhället.

– Krisen har blottlagt allvarliga brister i vårt samhälle. Varje människa som dör är en tragedi, men också människor har blivit arbetslösa och det är naturligtvis en förlust.

– Vi har en historisk möjlighet att åtgärda samhällsproblemen och bygga ett långsiktigt starkare samhälle. Det vill vi göra genom kraftiga investeringar i fler jobb, i välfärden, vården, omsorgen och självklart också i klimatomställningen, sa Andersson på pressträffen.

Sverige gick in i krisen med den lägsta statsskulden sedan år 1977, och bästa sysselsättningsgraden i EU. Nu väntas arbetslösheten landa på 9 procent, och den offentliga sektorns skuldsättning bedöms öka till 42,9 procent av bnp.

Diskussion om artikeln