Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Effektiverade säkerhets- och hygienrutiner på Åbo flygplats: "Flyg från Skopje placeras längre bort från terminalen"

Från 2020
Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats.
Bildtext Arkivbild. Enligt Åbo flygplatschef Juha Aaltonen har man effektiverat städningen och andra hygienrutiner på flyplatsen för att förhindra spridningen av coronaviruset.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Det höga antalet bekräftade coronafall bland passagerare från Skopje i Nordmakedonien väcker frågor kring hur säkerhets- och hygienrutinerna ser ut på Åbo flygplats. Enligt chefen för Åbo flygplats, Juha Aaltonen tar man situationen på allvar och man har effektiverat säkerhets- och hygienrutinerna.

Aaltonen säger att flygplatsen har ett anlitat städföretag som städar lokalerna effektivt, men också flygplatspersonalen städar platserna vid behov. Det finns också handsprit tillgängligt överallt och de anställda som arbetar med kundkontakt måste använda ansiktsskydd.

Också passagerarna rekommenderas använda munskydd, och passagerarna påminns om att hålla säkerhetsavstånd.

- När jag nyss gick ner till terminalen såg jag inte en enda passagerare som inte skulle ha haft munskydd på sig, säger Aaltonen.

Åbo flygplatschef Juha Aaltonen.
Bildtext Arkivbild. Juha Aaltonen, chef för Åbo flygplats.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Åbo stad har tidigare infört en coronateststation på flygplatsen, i syfte att testa de passagerare som anländer från högriskländer såsom Nordmakedonien.

Enligt Aaltonen är man på flygplatsen särskilt noggrann med hygienen när det gäller flyg från Skopje.

- De som utför coronatesterna på flyplatsen är alltid noggranna med att desinficera och städa de platser de varit på. Därutöver går också flygplatsens egna städare igenom platsen och städar golv, kärror som används för resväskor, dörrar och övriga ytor, direkt efter att ett flyg från ett högriskland har anlänt.

Flygen som kommer från Skopje har vanligtvis åkt tillbaka samma kväll, ibland redan inom en timme efter att de landat i Åbo.

Frågan är hur hygienen säkerställs på flygplanet inför följande passagerare. Desinficerar man exempelvis hela flygplanet under den här tiden?

Juha Aaltonen säger att han inte kan svara på den frågan eftersom städandet av flygplanen tillhör flygbolaget. Men Aaltonen själv litar i alla fall på att flygbolagen sköter den här aspekten.

- Det ligger också i flygbolagets intresse att passagerarnas hälsa tryggas så bra som möjligt, säger Juha Aaltonen. Jag litar åtminstone på att de gör allt rätt.

Enligt Aaltonen kommer besättningen ombord på Skopjeflygen inte heller in i terminalen medan flygplanet är i Åbo.

På torsdagen meddelade Transport- och kommunikationsverket Traficom att flygtrafiken mellan Skopje och Åbo avbryts tillfälligt.

Tre kvinnor i skyddsdräkt står och väntar på att coronatesta resenärer vid flygplatsen i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Åbo stad har tidigare infört en coronateststation på Åbo flyplats för sådana passagerare som anländer från högriskländer.
Bild: Mika Puska

Kan utöka platserna vid behov

Det finns två våningar på Åbo flygplats, och avgående och ankommande flyg befinner sig på olika våningar. Det här är en rutin som funnits på flygplatsen redan innan coronaviruset.

Men vid behov kan man också göra förändringar i vilka vägar passagerarna rör sig på flygplatsen, för att förhindra att allt för många människor samlas på samma ställe.

- Om det ser trångt ut i lokalerna och det är mycket passagerare gör vi för tillfället så att vi också tar i bruk delar av lokalerna på övervåningen för väntande passagerare, säger Aaltonen.

Flyg från högriskländer längre borta

Genom att ha en medveten strategi för hur man placerar de ankommande flygen till Åbo flygplats kan man också förhindra att folksamlingar och köer bildas.

Man som håller i munskydd.
Bildtext Arkivbild. Personalen som jobbar med kundkontakt vid Åbo flygplats använder ansiktskydd, eller munskydd som det också kallas. Också passagerarna rekommenderas att använda munskydd.
Bild: Yle/Mirka

- Vi har placerat de ankommande flygen från Skopje längre bort från terminalen så att man enkelt kan hålla säkerhetsavstånd, och om möjligt ber vi också passagerarna att vänta utomhus. Om det regnar kan vi ta i bruk andra lokaler inomhus för passagerarna, så att det inte bildas köer exempelvis till gränskontrollen eller vid coronateststationen.

Aaltonen säger att de utökade städ- och hygienrutinerna på flygplatsen är viktiga även om det kräver mera tid och resurser.

- Utgångspunkten är att vi gör allt för passagerarnas och personalens välbefinnande. Om det finns utmaningar gällande det, eller om det kräver tid, så löser vi det, säger Aaltonen.

Diskussion om artikeln