Snabba coronatester börjar användas inom den privata sjukvården nästa vecka – i bästa fall resultat på 15 minuter
De privata vårdföretagen Mehiläinen och Terveystalo har den här veckan fått grönt ljus för så kallade antigentester. Det är coronatester som är både snabbare och billigare än de vanliga testerna, men mindre pålitliga.
Vid ett antigentest kollar man endast efter coronavirusets ytproteiner och analysen går därför snabbt.
Patienten borde få resultatet inom en och en halv timme. Om det är ett klart positivt prov kan det till och med gå på 15 minuter.
Hittills har coronaprover oftast analyserats med en betydligt långsammare metod som kallas för PCR. Den processen tar tekniskt åtminstone 3,5 timmar i ett särskilt laboratorium.
Den snabbare antigenanalysen kan däremot ske var som helst, påpekar Carita Savolainen-Kopra som är ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd.
– En enskild patients prov analyseras snabbt och resultatet fås på samma ställe utan att provet behöver skickas någon annanstans, säger Savolainen-Kopra.
– Vi ser det här som en möjlighet att kunna öka coronatestkapaciteten ytterligare, tillägger hon.
Själva provtagningen går ändå till på samma sätt som tidigare, med ett näs-svalgprov.
Testerna övervakas av laboratorieföretag
Regionförvaltningsverket i södra Finland berättar för Svenska Yle att det har beviljat två laboratorier tillstånd för antigen-coronatester, nämligen Vita Laboratoriot och Synlab Suomi.
Vita Laboratoriot samarbetar till exempel med det privata vårdföretaget Mehiläinen, och Synlab Suomi med Terveystalo.
I praktiken är det så att laboratorierna övervakar testandet och kvalitetssäkrar, men analysen sker vid de privata vårdföretagens verksamhetsställen, av de som jobbar där.
Terveystalo: Minst 1300 tester per dag snart
Eeva Nyberg-Oksanen, som är direktör för laboratoriediagnostik vid Terveystalo, uppskattar att vårdföretaget börjar erbjuda antigentesterna på 13 ställen i landet inom två veckor.
– Några av våra verksamhetsställen kommer att erbjuda de här testen redan i början av nästa vecka, berättar hon.
Kapaciteten per ställe är 100 antigentester på åtta timmar, eller drygt 12 tester i timmen, om man räknar med en maskin lika stor som en typisk skrivare per ställe.
Också den offentliga sektorn har visat intresse för antigentester, men den har ännu inte ansökt om nödvändiga tillstånd.
Osäkra negativa testresultat
Nackdelen med de snabbare antigentesterna är att de inte är lika känsliga. Testresultatet kan alltså oftare vara fel.
– Man behöver förhålla sig mycket kritiskt till ett negativt resultat. Man kan inte blint lita på att det faktiskt är negativt, säger Carita Savolainen-Kopra på Institutet för hälsa och välfärd.
De positiva fallen anses däremot vara mycket pålitliga.
De första proverna på varje verksamhetsställe måste enligt myndighetstillstånden analyseras med både den långsammare PCR-metoden och den snabbare antigenmetoden – tills man har bekräftat fem positiva fall och tio negativa fall.
Snabbare resultat hjälper familjer
En stor potential kunde vara att göra antigentester på barn. Det kunde till exempel möjliggöra att en förälder inte behöver stanna hemma med ett sjukt barn så länge, om man snabbt får veta att det troligen inte handlar om coronaviruset.
Det kunde också frigöra en hel del resurser i sjukvården om fler testades med billigare antigentester. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS berättade till exempel på en presskonferens på onsdagen att man hittills den här månaden har testat 14 500 barn under 14 år, men bara fem av dem har visat sig vara coronasmittade.
Savolainen-Kopra säger ändå att hon inte är säker på hur väl antigentester lämpar sig för barn, som ofta bara får lindriga symptom om de har covid-19.
– Det behövs ännu mer forskning om det här, och också för vuxnas del, om de bara har lindriga symptom, säger hon.
Antagandet just nu är att de här testerna inte borde användas för att testa personer som helt saknar symptom.
Med antigentester kan man också samtidigt testa om en person har coronaviruset, eller någon av flera andra sjukdomar – till exempel ett influensavirus.
Institutet för hälsa och välfärd uppskattar att antigentester kommer att bli vanliga inom kort, men att de flesta coronaprover också framöver kommer att analyseras med den långsammare och mer pålitliga PCR-metoden.
I graferna nedanför kan du se antalet bekräftade fall i Finland och antalet utförda test sedan början av epidemin. I statistiken ingår provsvar både från den offentliga och privata sjukvården.