Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inga NHL-matcher förrän natten till söndag finsk tid – spelarna med Ryan Reaves i spetsen stod bakom initiativet: ”Skulle gå i krig med de här killarna”

Från 2020
Uppdaterad 28.08.2020 12:30.
Ryan Reaves.
Bildtext Ryan Reaves.
Bild: icon Sportswire / All Over Press

Nu står det klart att speluppehållet i NHL kommer att vara i sammanlagt två dagar. Det för att stöda NBA-spelarnas protest mot polisvåld. Det betyder mycket då merparten av oss är vita, säger Vegas-spelaren Ryan Reaves som är med i gruppen Hockey Diversity Alliance (HDA).

Helt som väntat valde också NHL-lagen att gå med i protesterna, som fick sin start natten till torsdag finsk tid. Då valde Milwaukee Bucks att tillsammans med Orlando Magic bojkotta matchseriens femte match i NBA-slutspelet.

Orsaken? Att polisen skjutit en svart man sju gånger i ryggen i delstaten Wisconsin, där Milwaukee också ligger. Skjutningen ledde till protester, där en beväpnad 17-årig pojke misstänks ha dödat två svarta som deltog i protesterna.

WNBA-lagen och flera MLB-klubbar valde redan i går att stöda protesterna genom att vägra spela, samtidigt som NHL-slutspelet rullade på som vanligt.

– NHL har alltid varit sen till festen när det kommer till de här frågorna, konstaterade Minnesota Wild-backen Matt Dumba då.

Spelarna ska ha tagit initiativet

Till följd av de tidigare Black lives matter-protesterna i början av sommaren grundade flera minoritetsspelare i NHL The Hockey Diversity Alliance (HDA). Gruppen vädjade också till NHL att följa de andra ligornas exempel nu.

Av de spelare som fortfarande spelar i slutspelet hör bland andra Nazem Kadri (COL) och Ryan Reaves (VGK) till gruppen. Enligt en artikel på NHL.com ska framför allt Reaves ha spelat en stor roll inne i bubblan för att övertala de andra spelarna.

Då spelarna mötte pressen natten till fredag finsk tid stod de alla där tillsammans.

– Om ni tittar omkring er här i rummet så märker ni att många av oss är vita. Och det är signalerna vi vill skicka. Det är fantastiskt att NBA, WNBA och MLB gjorde så här, men faktum är att många spelare där är svarta, säger Reaves och fortsätter:

– För alla de här killarna att stå här och säga att de ser vad problemet är och att de stöder oss ... jag skulle gå i krig med de här killarna. Jag hatar de flesta av dem på isen, men just nu kunde jag inte vara stoltare över dem.

Slutspelet fortsätter i morgon

NHL meddelade samtidigt att det inte bara var nattens matcher som flyttades fram, utan också den nästa omgången. Slutspelet fortsätter istället natten till söndag finsk tid, då matchen mellan Philadelphia och NY Islanders samt Vegas och Vancouver spelas.

Matcherna mellan Boston och Tampa Bay samt Colorado och Dallas, som skulle spelas inkommande natt, flyttas i sin tur till följande dag.

– Det här sänder ett starkt meddelande, säger Nazem Kadri på NHL.com.

– Jag har otroligt mycket respekt för varje spelare i ligan. Vi kan använda de kommande dagarna för att lära oss mer om den systematiska rasismen och vad vi kan göra för att motarbeta den. Det är något som måste göras. Ishockey är en lagsport och vi gör det tillsammans, tillägger han.