Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Om jag varit en människa som ger upp skulle jag redan ha försvunnit härifrån" – dåligt minne har räddat Mari Eders karriär, nu ska hon ta över som skidskyttets fixstjärna

Från 2020
"Glöden inom mig har inte slocknat": Mari Eder har gett upp flera gånger, men varje gång kommit tillbaka på fötter - Spela upp på Arenan

"Glöden inom mig har aldrig slocknat"

Mari Eders karriär har kantats av otaliga problem som spolierat flera säsonger. Men hon har rest sig varje gång.

Dubbel världscupvinnare och VM-fyra. Säsongen 2016-2017 var inget mindre än fantastisk. Efter flera år kantade av hälsoproblem verkade Mari Eder äntligen ta steget in i den definitiva världstoppen. Men än en gång fick hon se sina drömmar krossas. Nu är hon i en ny situation som skidskyttelandslagets fixstjärna – och säsongen ska bli hennes bästa hittills.

En mörk stadsjeep kurvar in på parkeringsplatsen vid skidskyttebanan i Hollola. Dånet från bilstereon tystnar då chauffören stiger ur bilen.

"Stiger" är i och för sig kanske fel ord att beskriva situationen. På nolltid öppnar hon dörren, tar sig till bakluckan och packar upp rullskidorna. Här pratar vi om en bråkdel av en sekund. På vägen hinner hon också ropa ett glatt "huomenta", godmorgon.

Mari Eder är en temperamentsfull, självironisk och färgstark person som säger rakt ut det hon tänker och räds inte att ta sig an utmaningar. Och utmaningar har hon minsann haft.

Det har verkligen inte varit någon motorväg mot toppen, snarare en gropig, stenig och slingrande stig. Många hade slängt in handduken redan för länge sedan, men Eder har vägrat ge upp. Trots att hon säger sig ha slutat karriären redan många gånger har hon alltid kommit på andra tankar.

– Glöden inom mig har inte slocknat och då går det inte att lägga av.

Se Sportlivs minidokumentär om skidskyttelandslagets största profil Mari Eder:

"Glöden inom mig har inte slocknat": Mari Eder har gett upp flera gånger, men varje gång kommit tillbaka på fötter - Spela upp på Arenan

Har vägt mellan att sluta eller fortsätta otaliga gånger

Det är inte bara en eller två säsonger som Mari Eder fått spolierade av olika problem. Det har varit fotskador, operationer, överträning, virus och så vidare. Listan är lång.

– Nog har det många gånger känts tufft, speciellt då man fått stå över stora delar av säsongen. Men man kan åtminstone inte påstå att det blivit enformigt eftersom det alltid kommit nya utmaningar, säger Eder med en stor nypa självironi.

"Jag är väldigt temperamentsfull och har alltid tagit motgångarna väldigt hårt. Men mitt korta minne har hjälpt mig glömma bakslagen."

-Mari Eder

Motgångarna staplade på varandra tär på självförtroendet. Säsongen byggs alltid upp enligt en viss plan och då den går i kras medger Eder att man ramlar ner i botten på känsloskalan. Att beskriva exakt hur djupt hon dykt under den tyngsta tiden är något hon inte klarar av. Det blir helt enkelt för känsligt.

Att förbereda sig på skador eller bolla med skräckscenarier leder inte till önskat resultat. Men då oturen är framme smäller det hårt. Just då kan det kännas som om den enda vettiga lösningen är att ge upp.

– Jag har otaliga gånger i tankarna avslutat min karriär när det har känts som tuffast. Med boxningstermer kunde man säga att jag redan varit nere för räkning. Då besvikelsen lagt sig har beslutet ändå alltid känts oöverkomligt, säger Eder.

– Men hade jag varit av den typen som ger upp hade jag nog redan försvunnit från idrottsvärlden.

Mari Eder med koncentrerad min lyssnar på tränarens kommentarer
Bildtext Det har varit många bekymmersfulla säsonger för Mari Eder
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Mari Eders meriter

Under de svåra åren började allt fler misstänka att en ny framgångsvåg aldrig skulle komma. Även hon själv tappade tron under de mest dystra stunderna.

Före succésäsongen 2016-2017 var tvivlarna likaså många. Vintern innan avbröt Eder – då med flicknamnet Laukkanen – tävlingssäsongen mitt under VM på grund av hälsobekymmer, och framtiden såg inte värst ljus ut.

Men också då hittade hon glöden och kämpade sig tillbaka – och det med besked. Säsongen kröntes med två världscupssegrar i Oslo. En skön revansch för VM-besvikelsen på samma ort året innan.

Många gånger har Mari Eder fått hämta motivation att fortsätta från tunga träningspass. Träningsvärk hjälper till att glömma besvikelserna.

Glädjen blev ändå inte långvarig. Följande säsonger kantades igen av problem och överträning. Framför allt OS i Pyeongchang 2018 blev en enda stor besvikelse.

– Jag tar misslyckanden väldigt hårt och visar det också öppet. De krassa resultaten har fört med sig mycket smärta. Det har varit min verklighet under långa perioder. Men jag har alltid lyckats kravla mig tillbaka upp på ytan, och därför är jag fortfarande här.

Hoppet, drömmen och glöden

Dagens träning på skidskyttebanan i Hollola är i full gång. Eder gör en grenspecifik träning som förberedelse inför FM i rullskidskytte följande dag. Nu är alla prestationer lugna, kontrollerade och utförda med hundraprocentig koncentration, i motsats till de snabba rycken på parkeringsplatsen strax innan.

Alla förberedelser inför skyttet sker enligt ett inlärt mönster. Geväret från ryggen, magasinet på plats, intagande av skjutposition, två djupa andetag, laddning och avfyrning. Skotten fäller med jämn rytm de fem tavlorna. Geväret tillbaka på ryggen och iväg på ett nytt varv runt banan. Det här har hon gjort otaliga gånger tidigare.

Just tillfredsställelsen hon får av lyckade träningar hör till faktorerna som spelat en viktig roll i kampen upp ur besvikelserna. Tiden läker det flesta sår. Eller som Eder småironiskt uttrycker det har hennes dåliga minne räddat karriären flera gånger.

– Då man sätter igång med träningen igen så glömmer man all smärta. Jag gillar att träna och att träna hårt, och jag njuter av den plåga jag utsätter mig för. När man sedan gör framsteg vaknar drömmarna igen.

Det är något av en yrkessjukdom bland idrottare att alltid vilja nå längre och högre, och den drivkraften falnar inte i första taget.

– Glöden man har inom sig är väldigt svår att släcka. Speciellt när man känner att man ännu skulle ha mer att ge, att det finns saker man kunde göra bättre. Då kan man helt enkelt inte lägga av.

Det var exakt den känslan hon hade efter förra säsongen.

För första gången i karriären har Mari Eder en skyttetränare som övervakar hennes träningar på daglig basis.

Nya träningsrutiner

Att lämna jobbet på hälft eller att ge upp hör inte till Mari Eders personlighet. Trots de besvärliga säsongsförberedelserna fick hon förra vintern till hoppingivande resultat. Att i det läget bestämma sig för att fortsätta kändes som det enda rätta alternativet.

– Om jag med den träningen lyckades knipa en fjärdeplats i världscupen måste jag ju ha mycket kvar att ge. Alla målen kändes igen helt realistiska.

Att göra samma saker år efter år ger sällan utveckling. En av de första punkterna på Eders lista inför denna säsong var en skyttetränare som kunde närvara vid den dagliga träningen. För att göra framsteg krävs ständig förändring i träningen.

– Jag ville ha nån som regelbundet kan kontrollera skytteträningen och göra de förändringar som krävs. Jag har aldrig tidigare under karriären haft den hjälpen, och det har funnits stora brister i mitt skytte.

Skyttetränaren Markus Michelaks hjälp hemma i Österrike har varit guld värd. Eder bor till vardags i Österrike och är nu första gången i Finland på fem månader. Skulle hon som tidigare endast haft den finländska tränarstaben att tillgå hade skytteträningen blivit väldigt lidande.

Jonne Kähkönen pratar med Mari Eder på skyttevallen under träningen
Bildtext Mari Eder och chefstränaren Jonne Kähkönen summerar dagens träning.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Nytt läge i landslaget

Dagens träning är avklarad och Eder börjar packa ihop sina saker från skyttevallen i Hollola. Landslagets chefstränare Jonne Kähkönen har övervakat träningen. Tillsammans går de ännu igenom dagens prestationer på vallen.

– Skyttet ser stabilare ut, du måste bara tänka på andningsrytmen när du siktar. Men det har skett framsteg, säger Kähkönen.

Jag har lyckats vinna några gånger och vill göra det igen.

― Mari Eder

Landslaget står inför en ny situation då storstjärnan Kaisa Mäkäräinen lagt av. Laget saknar sin självskrivna ledare som burit på alla förväntningar och samlat allt strålkastarljus.

Nu måste någon annan stiga fram – och blickarna riktas ofrånkomligt mot Mari Eder som nu är landslagets mest framgångsrika idrottare.

Eder tar sig an utmaningen. Det faller sig naturligt för henne att lyfta pressen på sina axlar och därmed ge de övriga arbetsro. Att helt fylla det gigantiska gapet efter Mäkäräinen är så gott som omöjligt.

– Hålet efter Kaisa är stort och vi står inför en stentuff uppgift, men jag är redo att axla ansvaret. Sedan är det inte så stor skillnad vem som i slutet av säsongen är lagets bästa idrottare, bara vi visar att vi gått framåt.

Mari Eder sitter på läktaren på stadion i Lahtis och blickar ut över stadion
Bildtext Mari Eder får ta rollen fixstjärna efter att Kaisa Mäkäräinen avslutat karriären.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Efter alla år av bekymmer har Mari Eder äntligen fått träna utan hälsoproblem. Efter en problemfri träningssommar har hoppet, drömmen och glöden götts av de framsteg som skett.

Målet är att få till karriärens bästa resultat. Segerhungern har vuxit sig allt starkare. Det "dåliga minnet" har suddat ut problemen från tidigare år och lågan inom henne är starkare än någonsin.

– Jag har lyckats vinna några gånger och vill göra det igen. Den glöden har aldrig slocknat.

Diskussion om artikeln