Shinzo Abe avgår av hälsoskäl – oklart vem som tar över efter Japans långvarigaste premiärminister
Japans mest långvariga premiärminister Shinzo Abe har meddelat att han avgår av hälsoskäl. Den 65-årige Abe, som lider av den kroniska sjukdomen ulcerös kolit, säger att han inte längre kan utföra sitt arbete så väl som han borde.
Shinzo Abe sade vid en hastigt sammankallad presskonferens att hans hälsotillstånd har försämrats under det senaste halvåret och att han inte längre kan fatta viktiga beslut så som tidigare.
– Sjukdomen hölls länge i styr med hjälp av mediciner, men under sommaren har läget förvärrats, sa Abe.
Han sa att han inte vill utpeka någon efterträdare utan det styrande Liberaldemokratiska partiet bör utse sin följande ledare självständigt.
Besökte sjukhus två gånger den senaste veckan
Nyheten kom som något av en överraskning eftersom regeringens talesman så sent som i fredags försäkrade att Abes hälsotillstånd var bra och att Abe kommer att fortsätta på premiärministerposten fram till att hans mandatperiod löper ut i september 2021.
Abe, som snart fyller 66 år, har uppsökt sjukhus två gånger under den senaste veckan.
Det väckte frågor om hur han ska klara av att leda landet fram till hösten nästa år.
Avgick en gång tidigare
Shinzo Abe blev i fjol Japans mest långvariga premiärminister, men hans popularitet har dalat, främst på grund av coronapandemin och en rad skandaler som bland annat ledde till justitieministerns avgång.
Han har också fått hård kritik för sin ekonomiska politik som har fått namnet "Abenomics". Den gick ut på olika chockartade stimulansåtgärder som inte verkar ha lyckats, eftersom Japan nu är i en recession.
Abe har en gång tidigare avgått från premiärministerposten efter att ha lett landet i ett år, 2006–2007. Orsaken var även då hans hälsotillstånd.
Vem tar över efter Abe?
Vem som kunde tänkas ta över efter Abe för att leda världens tredje största ekonomi, är än så länge oklart. Liberaldemokraternas ordförande blir automatiskt premiärminister eftersom partiet har majoritet i parlamentet.
Sannolikt är att det Konservativa partiet (sitt namn till trots) går vidare med en övergångsledare tills de olika, rätt självständiga fraktionerna i det Liberaldemokratiska partiet har enats om en ny ledare.
– Fokus borde ligga på coronapandemin och hur vi får kontroll över ekonomin, oavsett vem som blir premiärminister. Det har varit tal om att "Abenomics" har haft skadliga följder så jag tror att huvudpunkten ligger på hur man ändrar på det, säger forskaren Takeshi Minami vid tankesmedjan Norinchuki.
Finansministern, den biträdande premiärministern Taro Aso står formellt näst i tur, men den 79-årige veteranpolitikern har tackat nej till premiärministerposten efter att ha lett landet från år 2008 till år 2009.
Han kunde ändå tänkas ta över för ett år tills Abes mandatperiod tar slut i september om ett år.
Bland ledarkandidaterna finns också den hökaktiga 63-åriga förra försvarsministern Shigeru Ishiba, som förlorade partiledarvalet år 2012 då Abe vann.
Han hör till de mest populära premiärministerkandidaterna enligt opinionsmätningar, men är inte så populär inom det egna partiet.
Andra tänkbara namn är den 63-åriga förra utrikesministern Fumio Kishida, som i motsats till Abe betraktas som relativt moderat samt den 71-årige, inflytelserika regeringssekreteraren Yoshihide Suga.
Suga som också är regeringens främsta talesman är en av Shinzo Abes närmaste medarbetare och förtrodda, men han har fått hård kritik för skandalerna som har skakat regeringen under Abes sista år vid rodret.
Fumio Kishida som kommer från Hiroshima, lär vara Abes personliga favorit, men han är inte populär bland väljarna.
Källor: Reuters, AFP