Utrikesminister Haavisto nöjd: Alla EU-länder är helt eniga om att sanktioner ska riktas mot Belarus
Alla EU-länder har enats om att sanktioner ska riktas mot Belarus. Det kommer att göras upp en öppen sanktionslista med namn. Listan kan kompletteras vid behov, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Frågan om EU:s förhållningssätt till Belarus togs upp under EU-ländernas utrikesministrars informella möte - ett så kallat Gymnich-möte - i Berlin.
Ministrarna var eniga om att sanktioner nu ska riktas mot de personer som står bakom valfusket och våldsamheterna i Belarus.
Sanktionerna innebär bland annat begränsningar i resandet inom EU-området. De som hamnar på sanktionslistan kommer inte att beviljas visum till EU-länder. Dessutom fryses eventuella tillgångar och bankkonton som dessa personer har i EU-länder.
EU har redan tidigare fördömt presidentvalet i Belarus, och har konstaterat att det inte genomfördes på ett rättvist sätt. De våldsamheter som uppstod efter valet då oppositionen slogs ned hårt av polis och säkerhetsstyrkor har också fördömts av EU, likaså gripandet av civilpersoner och journalister.
Pekka Haavisto: Det som skett i Belarus är emot alla regler
- Det som skett är emot alla regler, konstaterade Haavisto i dag under en presskonferens i Berlin.
Haavisto oroar sig över de politiska fångar som finns i Belarus, och påpekar att EU kräver att de människor som gripits under demonstrationer friges. Han oroar sig också helt allmänt över människors säkerhet.
Haavisto hoppas ändå nu på en dialog mellan ledarskapet och oppositionen i Belarus, och att det småningom leder till ett nytt hederligt val.
Han påpekade också att det inte är fråga om en öst-mot-väst-konstellation utan att det handlar om Belarus egna interna angelägenheter. Han betonar också vikten av ett gott samarbete.
- Det är också all anledning att minnas att EU under årens lopp har haft en del samarbete med Belarus. Ett exempel är Erasmus-utbytet som har gett belarusiska studerande en möjlighet att studera i andra europeiska länder.
"EU kan idka påtryckning"
Haavisto är mycket nöjd med att alla EU-länder var eniga om att sanktioner ska riktas mot Belarus. Det kommer att göras upp en sanktionslista med namn - en öppen lista som kan kompletteras.
- EU kan idka påtryckning med hjälp av sanktioner, och avsikten med en sanktionslista är att visa vilka som gjort sig skyldiga till brott, sa Haavisto.
Det handlar om att namnge de personer som stått bakom de våldsamma ingripandena mot demonstranter och de personer som organiserade fusket i presidentvalet.
Han medger att en lista med namn kanske kan ses främst som symbolisk - men att den nog ändå kan ha en praktisk betydelse. Det handlar om "name and shame" - det vill säga att peka ut vem som har gjort vad, och vem som får stå där med skammen.
- Alla EU-länder var eniga om att en sanktionslista ska göras upp med en så snabb tidtabell som möjligt.
Enligt Haavisto talade man ändå inte under mötet i Berlin om några enskilda namn. Listan kommer att kompletteras senare om det visar sig att utvecklingen i Belarus inte går i en positiv riktning.
"OSSE en viktig kanal"
Haavisto meddelade också att det i dag kom besked från OSSE (Organisationen från säkerhet och samarbete i Europa) om att man vill stå i kontakt med Belarus.
- Svaret från Belarus var avvaktande. Man avslog inte direkt idén, men gjorde klart att det är alldeles för tidigt med ett besök från OSSE.
Enligt Haavisto skulle OSSE vara rätt kanal.
- Finland har också stött OSSE:s roll i detta. Albanien som nu leder organisationen och Sverige som är följande ordförandeland kunde avlägga ett besök i OSSE:s namn.
- Vi har hela tiden sagt att Belarus borde ta emot en OSSE-delegation. OSSE har i uppgift att försvara valprocesser, demokrati och mänskliga rättigheter.
Hoppas få träffa den belarusiska oppositionen i Litauen
Pekka Haavisto reser nu vidare till Litauen där han hoppas få en möjlighet att träffa representanter för den belarusiska oppositionen som befinner sig i Vilnius.
Haavisto specificerade dock inte vilka representanter han ska träffa. Enligt Haavisto är det huvudsakliga syftet med besöket i Vilnius att träffa Litauens utrikesminister.
Utrikesministrarna hade också mycket annat på agendan
Övriga teman under Gymnich-mötet i Berlin var relationen mellan EU och Ryssland, läget i Turkiet och östra Medelhavet, bosättningspolitiken i Israel och Israels avtal med Förenade arabemiraten.
Eftersom det var fråga om ett inofficiellt möte fattades det inte heller några formella beslut i Berlin.
"Om Navalnyj förgiftades behövs det ett ställningstagande från EU:s sida"
Frågan om den misstänkta förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj togs inte upp som ett skilt tema under EU:s informella utrikesministermöte i Berlin.
På en fråga under presskonferensen gällande EU:s syn på det som skett med Navalnyj svarade utrikesminister Pekka Haavisto:
- Om det är fråga om ett medvetet förgiftningsförsök och om man hittar ämnen som kan spåras så behövs det enligt mig ett ställningstagande från EU:s sida.
Enligt Haavisto är det möjligt att det är fråga om ett allvarligt brott.
- Att sträva efter att skada en människa eller till och med ta livet av en människa på ett medvetet sätt är nog ett mycket allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna. Och då är det ett brott oavsett i vilket land det hänt.
Haavisto betonade vikten av att få reda på alla detaljer.
- Om det gäller ett speciellt gift så borde det synas i kroppen. Just nu är det av stor betydelse att det här reds ut. Det handlar om ett mycket viktigt vetenskapligt arbete.
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj befinner sig på sjukhus i Berlin. Navalnyj ligger i koma efter att han under en resa i Ryssland plötsligt insjuknade. Hans tillstånd är allvarligt, och det misstänks att han blivit förgiftad.