Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Luke: Spannmålsskörden blir mindre i år – råglagren väger upp den dåliga skörden

Från 2020
Uppdaterad 28.08.2020 13:04.
En tröska som skördar höstvete.
Bildtext Spannmålsskörden i Finland är i full gång.
Bild: Marica Hildén / Yle

Spannmålsskörden är i full gång i Finland. Enligt uppskattningar kommer skörden att bli medelmåttig, men totalt sett blir skörden 15 procent mindre än i fjol, rapporterar naturresursinstitutet Luke.

Enligt Lukes uppskattningar kommer spannmålsskörden i år bli ungefär 3,4 miljarder kilo. Av det är 1,4 miljarder kilo korn och 1,1 miljarder havre. Mängden vete förväntas bli 750 miljoner kilo.

Grafen visar den förväntade spannmålsskörden i Finland år 2020.

Jämfört med i fjol minskar spannmålsskörden på alla fronter. Det spannmål som proportionellt sett minskar mest är rågen. Rågskörden förväntas bli knappt 70 miljoner kilo, vilket inte räcker till för konsumtionen i Finland.

– Den uppskattade rågskörden på knappt 70 miljoner kilo räcker inte till för årskonsumtionen i vårt land. Rågskörden har varierat väldigt mycket de senaste åren, främst till följd av variationerna i den sådda arealen. Rekordskörden i fjol, 183 miljoner kilo, föregicks av futtiga 42 miljoner kilo, säger Anneli Partala, överaktuarie vid Naturresursinstitutet.

Tack vara den goda skörden 2019 räcker råglagren till för att kompensera bortfallet. Enligt Luke behöver Finland inte importera råg i år.

pellolla viljeltävää hernettä
Bildtext Man väntar sig att ärtskörden fördubblas från förra året.
Bild: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Havren backar minst

Den uppskattade mängden havre på 1,1 miljarder kilo är en minskning på bara några procent jämfört med i fjol. Ser man på medeltalet från tio år tillbaka är mängden ändå större.

Det finns också en efterfrågan på havre utomlands. Förra året exporterades över en tredjedel av havren, mer än 400 miljoner kilo.

Medan spannmålet backar så uppskattas ärtskörden nästan dubblas från i fjol. Det beror på den stora arealen som använts till ärtodling. Första gången på hundra år är ärtarealen större än potatisarealen.

Artikeln har uppdaterats. Rubriken och innehållet i artikeln uppdaterades 28.8.2020 klockan 13.04 så att det framgår att den dåliga rågskörden kompenseras av den råg som finns i lager i Finland.

Diskussion om artikeln