Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niclas Grönholm ivrig över att VM-serien är tillbaka i Finland – siktar skyhögt i år: "Jag har inget annat mål än att bli världsmästare"

Från 2020
Niclas Grönholm.
Bildtext Niclas Grönholm.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

För första gången på sex år återvänder VM-serien i rallycross till Finland. Något som Ingåbördige Niclas Grönholm ser framemot – trots avsaknaden av den största fördelen: publik. Grönholms dröm om en VM-titel grusades i fjol – i år finns inget annat i sikte än revansch.

VM-seriens tredje och fjärde deltävling för säsongen står för dörren.

För första gången på flera år får de finländska förarna köra på hemmaplan igen.

Under två dagar körs två lopp i Kouvola.

Enligt Ingåföraren Niclas Grönholm försvinner ändå den största fördelen i och med att åskådarna saknas.

– Det skulle nog enligt mig vara en större fördel om det skulle vara publik på plats. Det är visserligen en bekant bana för mig – men det är det för många andra också. Jag tror inte jag känner banan något bättre än någon annan. Men det är väldigt kul att få köra där för första gången på länge, säger Grönholm till Yle Urheilu.

Grönholm har inte tidigare kört en VM-deltävling i Kouvola. Finland var värd för VM-serien senast år 2014 och Niclas Grönholm körde sin första säsong i VM-serien först 2016.

"Måste vara aggressiv"

Niclas Grönholm har sedan 2017 kört för stallet GRX – ett privatstall startat av pappa Marcus Grönholm.

Redan i fjol körde alla rallycrossförare för privatstall efter att alla fabriksstall hoppat av. Grönholm ser ändå inte att det påverkat standarden på tävlingarna.

– Nivån har nog inte sjunkit alls. I år tävlar dessutom tvåfaldiga världsmästaren Johan Kristoffersson i VM-serien igen. Alla tuffaste förare är alltså fortfarande med i serien, säger Grönholm som även tycker det är bra att de numera i normala fall inte längre körs bara i Europa – trots den större prislappen.

– Jag vill att serien fortsätter som den är. Det spelar ingen roll på vilka banor vi kör, så länge vi inte kör bara på ett fåtal europeiska banor. Rallycross ska nog köras på olika kontinenter.

I år är det ändå Europa som gäller då deltävlingar inhiberats i Sydafrika och Abu Dhabi. Totalt körs det i år i sju länder och säsongen avslutas i december.

– Man måste vara aggressiv i rallycross och får inte alls ge med sig. Vi kör så lite att allting spelar stor roll. Det är få kilometrar och man måste prestera på topp hela tiden, säger Grönholm.

Inget annat mål än högst upp till slutet av säsongen

Grönholm gjorde sin bästa säsong hittills i fjol. Ändå gick det inte alls som tänkt. Målsättningen att bli världsmästare grusades då han drabbades av en blindtarmsinflammation och missade två deltävlingar.

Ändå resulterade säsongen i karriärens bästa placering då han till slut var fyra. Under säsongen knep han två deltävlingssegrar, bland annat i säsongsavslutningen i Sydafrika.

Den här säsongen startade inte på bästa möjliga vis. De två första deltävlingarna i Höljes resulterade i en fjärdeplats och en ordentlig miss då Grönholm inte tog sig vidare från semifinal på söndag.

Trots det är förväntningarna för säsongen höga och målet utstakat: under den tredje säsongen i pappa Marcus Grönholms stall GRX ska det gå hela vägen.

– Jag har inget annat mål än att bli världsmästare. Jag ser att jag har alla möjligheter till det. Förra säsongen var redan bra vad kommer till farten i de flesta tävlingarna. Jag förväntar mig att det håller i sig också den här säsongen.

Grönholm ligger som bäst sjua i VM-serien efter förra helgens misslyckande. Han har 28 poäng upp till ledande Johan Kristoffersen.

Yle sänder loppen från Kouvola på lördag och söndag på TV2 och på Arenan.

Texten är baserad på Yle Urheilus artikel "Kolmannen polven autourheilija Niclas Grönholm hyökkää kotiradalle rallicrossin MM-sarjassa: "Maailmanmestaruus on ainoa tavoitteeni"" skriven av Tomi Tuominen.

Diskussion om artikeln