Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Hör det hjälprop som kommer från branschen!"- 90 procent av de utländska hotellövernattningarna föll bort i Helsingfors i sommar

Från 2020
Kvinna bakifrån vid en hotellreception.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

- Ingen av oss har någonsin upplevt ett liknande år. Det har varit tufft och det kommer att vara tufft ett tag till, säger Tuomas Liewendahl som är general manager på Hotel Kämp.

Övernattningarna på hotell i Helsingfors har i juli minskat med 64,5 procent jämfört med juli i fjol. De utländska övernattningarna har minskat med 90,3 procent under samma tid.

Staplarna visar att övernattningarna år 2020 minskat markant.

Anrika Kämp på Esplanaden i Helsingfors är speciellt populärt bland utländska gäster och har drabbats extra hårt då gränserna varit stängda till många länder. Upp till 80 procent av deras gäster kommer vanligtvis från andra länder.

- Vi har kunnat hålla hotellet öppet hela tiden, men då vi måste stänga restaurangen så permitterade vi en del av personalen. Lyckligtvis har vi kunnat kalla många tillbaka och det känns bra, säger Liewendahl.

Människor i Helsingfors
Bildtext Hotell Kämp ligger vid Esplanaden i Helsingfors.
Bild: Yle/Tega Oke

Hotelldirektören säger att de är väldigt glada att ändå såpass många finländska turister tog sikte på huvudstaden i somras och tror att de flesta hotell ändå hade det ganska bra. Trots att statistiken överlag visar på en tydlig minskning av övernattningar på hotellen i sommar, har Kämp haft fler inhemska övernattare än vanligt.

Men genast då skolorna startade sjönk antalet hotellövernattningar igen.

Nyland backade stort i övernattande turister

De utländska gäster som bott på hotellet i sommar är oftast sådana som av någon orsak redan fanns i landet före corona slog till eller så är det gäster som bor på hotellet, så kallade long stay-gäster.

Turistsäsongen anses ändå ha varit bättre än väntat i Finland, speciellt i landskapen Norra Österbotten, Kajanaland och Satakunta där övernattningarna ökade. De som förlorade flest övernattande gäster jämfört med juli förra året var Nyland och Åland.

Tuomas Liewendahl säger att det är svårt att spekulera om orsakerna till det här, men nämner bland annat Nylands rykte om att ha flest coronafall och att finländarna söker sig till naturen under somrarna.

Hotell Kämps general manager Tuomas Liewendahl i hotellets bar.
Bildtext Tuomas Liewendahl
Bild: Yle / Hanna Othman

Nu hoppas branschen på att Finlands gränser så småningom skulle kunna öppnas på ett tryggt sätt. Liewendahl har också en hälsning till beslutsfattarna:

- Hör det hjälprop som nu kommer från branschen. Vi drabbas inte bara av reserestriktioner utan vi har många fasta kostnader som hyror och höga skattesatser. På lång sikt måste vi se till att vi har en livskraftig bransch som är en attraktiv arbetsgivare också i framtiden.

Diskussion om artikeln