Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jakten på nya företagare inleds i Houtskär - intresse finns för att driva Björkö handel

Från 2020
Bildcollage: till vänster en snickrad gul färja, till höger en äldre bild av Björkö handel.
Bildtext Företagare söks till Houtskär. Bilden av Björkö handel är från 2016.
Bild: Yle

Nya företagare efterlyses till Houtskärs Gästgifveri och Björkö handel i Houtskär. Ulla Mattsson-Wiklén jobbar aktivt för att utveckla Houtskär. Nu då turistströmmen sakta avtar efter sommarens högsäsong, siktar hon på att stöda företagarna och hitta nya företagare till ön.

- Vi har två nya företagare, en i transportbranschen och en inom skogsbranschen. Jag ska försöka hjälpa till att marknadsföra dem. Dessutom stänger gästgiveriet i Näsby, så vi borde hitta en ny företagare dit. Restaurangen har många stamkunder som ofta äter lunch där. Det är också en plats som många ortsbor samlas på, så vi skulle verkligen behöva någon som tar över det, säger Mattsson-Wiklén.

Mattsson-Wiklén ledde tidigare projektet Houtskär i utveckling och är numera marknadsföringsansvarig på Houtskärs kulturgille.

Ett annat företag som borde få en ny köpman är Björkö handel. Butiken har stått tom de senaste åren, men nu har två personer visat intresse för något slag av verksamhet i fastigheten.

Charmades genast av Houtskär

En av dem som blivit intresserad av Björkö handel är Sastamalabon Veli-Pekka Bäckman. Hans första besök på Houtskär skedde av en slump, men han blev genast fascinerad av ön.

- Jag var egentligen på väg till Kökar, men jag missade färjan i Galtby och så bestämde jag mig för att åka till Houtskär i stället. Då jag nu på sommaren besökte Houtskär igen, väcktes tanken på att flytta till ön, säger Bäckman.

Bäckman ska nu visa Houtskär för sin fru för första gången. De ska bland annat träffa Houtskärsbor, besöka Björkö handel och se sig omkring och uppleva Houtskär.

- Jag tänker mig att jag kanske kan sköta handeln några dagar i veckan, men också jobba med andra saker. Jag har märkt att det är vanligt att jobba med flera olika saker i skärgården.

Bäckman är även musiker, tonsättare och hantverkare. Han har också en liten lemonadfabrik, som han kan ta med sig till Houtskär.

Veli-Pekka Bäckman.
Bildtext Veli-Pekka Bäckman kan tänka sig en framtid som företagare och invånare på Houtskär.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Bäckmans fru har en fast tjänst som veterinär i Sastamala och paret har också många djur, så det finns många praktiska saker att ta i beaktande. Bäckman har ändå planer på att pröva på livet och företagande på Houtskär redan i höst.

- Vi får ta det steg för steg. Kanske kan jag redan i oktober har lite verksamhet i Houtskär. Vi får se hur det utvecklar sig, efter julen vet jag säkert mera.

Mattsson-Wiklén hoppas att Bäckman hittar sin plats och trivs i Houtskär. Hon jobbar också med att locka nya invånare till ön. Under den senaste tiden har flera unga familjer, med rötterna i Houtskär flyttat tillbaka till ön.

- Många av de som kommer och provar på att bo här, tycker kanske att det är lite kargt och tyst. Men de som har växt upp på ön, vet vad det innebär. Om de flyttar hit är det för att stanna. De har skärgården i blodet. Men visst välkomnar vi också nya invånare, säger Mattsson-Wiklén.

Nya skyltar behövs

Mattsson-Wiklén håller som bäst på att förnya Houtskärs webbsidor. Hon arbetar också för att turister som besöker Houtskär lätt får information om var olika sorters service finns och vilka företag som håller öppet. Turistinformationen stängdes i mitten av augusti, men i fönstren finns information om servicen och öppettiderna för öns företag.

Ulla Mattsson-Wiklén jobbar för att utveckla Houtskär.
Bildtext Ulla Mattsson-Wiklén brinner för att utveckla Houtskär.
Bild: Carmela Johansson/Yle

En sak hon också jobbat för är att få nya skyltar till Houtskär, så att besökare lättare hittar till Näsby, som är Houtskärs centrum.

- Vi skulle verkligen behöva en skylt som visar var Näsby är. Det finns folk som har kört ner till Mossala och sedan ringer till turistinfon och frågar var centrum är och har missat alltihopa. Försäljarna på torget får föra hem sina varor då kunderna inte hittat dit, säger Mattsson-Wiklén.

Skyltarna, som ska guida besökarna till Näsby, beställdes redan i april i fjol. Men trots flera kontaktförsök med Närings-, trafik- och miljöcentralen, har skyltarna fortfarande inte kommit.

- Både jag och staden har flera gånger varit i kontakt med NTM-centralen, men inget har hänt. Jag hoppas verkligen att skyltarna kommer så fort som möjligt för skärgårdens ringväg är öppen under veckosluten ännu i september, säger Mattsson-Wiklén

Även vägarna på ön borde förbättras. Vägarna är smala och den tunga trafiken belastar dem hårt.

Mattsson-Wiklén är anställd som marknadsföringsansvarig för Houtskärs kulturgille till maj 2021, men hon hoppas att ny finansiering beviljas. För visst finns det fortfarande mycket att jobba för i Houtskär.

Diskussion om artikeln