Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny tidtabell för kärnkraftverket Olkiluoto 3 igen – regelbunden elproduktion i gång först 2022

Från 2020
Kärnkraftverket Olkiluoto 3.
Bildtext Olkiluoto ska enligt en ny tidtabell börja producera el regelbundet från och med februari 2022.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kärnkraftverket Olkiluoto 3, som byggs i Eurajoki i Satakunta, inleder elproduktion i april 2022. Det innebär att kärnreaktorn försenas ytterligare.

I slutet av året ifjol sades det att kraftverket kopplas till det nationella elnätet i november 2020 och en regelbunden elproduktion kan inledas i mars 2021.

Kärnkraftbolaget Industrins Kraft säger sig nu ändå ha fått en uppdaterad tidtabell av kraftverksleverantören, det vill säga Areva och Siemens.

Enligt den nya tidtabellen förses reaktorn med bränsle i mars 2021 och enheten kopplas till det nationella elnätverket i oktober nästa år.

Flertal förseningar

Olkiluotoprojektet har drabbats av ett flertal förseningar. Ursprungligen borde Olkiluotos tredje reaktor ha stått klar redan år 2009.

Tidtabellen har enligt Industrins Kraft förändrats bland annat på grund av att testningen av systemen har gått för långsamt framåt och på grund av tekniska problem i samband med testandet.

Mängden underhållsarbete har också ökat under årens lopp. Enligt bolaget har de tekniska nu problemen ändå lokaliserats och de åtgärdas. Arbetet har fortskridit trots coronaviruset.

– Vi förbereder oss för att ladda bränsle och det är ett stort steg för oss. Kvar har vi att testa systemen och en del underhållsarbete, säger projektledaren Jouni Silvennoinen vid Industrins Kraft i ett pressmeddelande.

Enligt honom ska ännu några tiotals systemtest göras före alla 3 000 test som krävs har utförts.

Källa: STT

Diskussion om artikeln