Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Interpol och WWF: Illegal hantering av plastavfall är en utbredd verksamhet

Från 2020
Plastavfall och annat skräp på en sandstrand
Bildtext Plastproblemet oroar inte bara miljöaktivister, utan även Interpol.
Bild: Mostphotos

Plastskräp är ett globalt miljöproblem, som sedan år 2018 har förvärrats ytterligare. Då stoppade Kina nästan all import av plastavfall och det betyder att mycket av avfallstransporterna och sophanteringen nu sker illegalt.

I den internationella polisorganisationen Interpols och miljöorganisationen WWF:s rapport, som presenterades på torsdagen, skärskådas hur kriminella nätverk gör stora pengar på avfallsproblemet. Plastavfall från västländerna transporteras till olagliga anläggningar i fattiga länder, där upparbetningen är lindrigt sagt oprofessionell.

Det är avgörande för den globala miljösäkerheten att problemet hanteras och regleras på rätt sätt

― Calum MacDonald, chef för polisorganisationens miljökommitté vid Interpol

Från år 1992 till början av år 2018 importerade Kina 45–50 procent av allt plastavfall i världen. Landets industri framställde konsumtionsvaror för marknaderna i USA och Europa. Fartygen återvände till Kina lastade med plast som kunde återvinnas.

Mer än sju miljoner ton plastskräp per år anlände till Kinas hamnar, då de styrande i Peking år 2018 satte punkt för verksamheten. Avsikten var dels att modernisera Kinas ekonomi. Dels ville man få bukt med de växande avfallsbergen som uppstått kring alla större städer, och som ingen verkade göra något åt.

Enligt Interpol har kriminella nätverk förstått att utnyttja avbrottet i de globala transportkedjorna. Men avfallskriminalitet undersöks relativt lite, och det är sällan de skyldiga ställs till svars.

Olovlig dumpning och förbränning

De illegala plasttransporterna mottas främst av länder i Syd- och Sydostasien, men även i Afrika och Sydamerika. Ofta har lasterna passerat flera transitänder, så att avfallets ursprung ska döljas. Mottagarländerna saknar kapacitet att ta hand om plasten.

I en rad länder i både Europa och Asien har olovlig dumpning och förbränning av avfall blivit vanligare. Föroreningarna samlas och läcker ut i miljön. Och mycket av plasten hamnar i slutändan i haven.

I Vietnam, ett av de länder som importerar mest plastavfall, rapporteras att 88 procent av avfallet inte hanteras på korrekt vis. I Indien är motsvarande andel 87 procent och i Indonesien 83 procent.

Soptipp i Kina
Bildtext I Kina vill man få bukt med de växande avfallsbergen.
Bild: /All Over Press

Men inte heller västländernas register är prickfritt. Det finns uppgifter att de länder som exporterar plastskräp överdriver hur stor andel som återvunnits.

Interpol konstaterar att kriminella nätverk har gett sig in i avfallshanteringsbranschen. Bakom den legitima fasaden kan det bedrivas olika former av brottslighet, som utnyttjande av illegal arbetskraft, korruption och olaglig handel med andra varor.

I den här verksamheten ryggar man inte ens för att begå mord. I den sydfranska staden Signes blev borgmästaren Jean-Mathieu Michel mördad i augusti 2019 då han försökte stoppa olaglig dumpning av sopor.

Ökat internationellt samarbete

Interpols rapport grundar sig på uppgifter från 40 länder. Chefen för polisorganisationens miljökommitté Calum MacDonald tvekar inte att kalla plastavfallet för ett av dagens allvarligaste miljöhot.

– Det är avgörande för den globala miljösäkerheten att problemet hanteras och regleras på rätt sätt, säger MacDonald.

Sydostasiatiska länder som Malaysia, Filippinerna och Indonesien vill inte längre utnyttjas av återvinningsföretag i industrialiserade länder i väst
Bildtext Sydostasiatiska länder som Malaysia, Filippinerna och Indonesien vill inte längre utnyttjas av återvinningsföretag i industrialiserade länder i väst
Bild: EPA-EFE/

Interpol förordar i rapporten ökat internationellt samarbete för bekämpning av avfallskriminalitet. Och WWF vill för sin del se "en systematisk förändring och större ansvarsskyldighet" i sättet att återvinna och göra sig av med plastavfall.

Men Eirik Lindebjerg, som är ansvarig för globala plastfrågor vid WWF, anser att frågan bör ses i ett vidare sammanhang.

– Avfallsbrottsligheten är ett stigande hot som bottnar i ett mer grundläggande problem: oförmågan att kontrollera vårt behov och vår produktion av plast, konstaterar Lindbjerg.

Diskussion om artikeln