Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Meraf Bahta tilläts tävla i EM trots dopningsutredning – nu blir hon av med medaljen: ”Önskar att vi hade hanterat det på ett annat sätt”

Från 2020
Meraf Bahta vann EM-brons på 10 000 meter i Berlin.
Bildtext Meraf Bahta blir av med EM-bronset på 10 000 meter.
Bild: EPA

Internationella friidrottsförbundet har underkänt Meraf Bahtas samtliga resultat mellan 24 maj 2018 och 21 augusti 2019, rapporterar Expressen. Det betyder att Bahta blir av med det uppmärksammade bronset som hon tog på 10 000 meter i EM 2018.

Några veckor innan friidrotts-EM i Berlin 2018 blev det känt att den svenska medel- och långdistanslöparen Meraf Bahta hade fått tre prickar i sin vistelserapportering. Bahta utreddes för dopningsbrott men fick trots det tävla i EM där hon tog brons på 10 000 meter.

Bahta stängdes senare av i ett år men avstängning gällde från den 1 september 2018 och inte från och med maj samma år då hon gjorde sin sista miss i vistelserapporteringen.

Bahtas resultat mellan maj och augusti 2018 har också stått kvar men efter en lång process har de nu till slut strukits av internationella friidrottsförbundet, rapporterar Expressen. Därmed blir Bahta av med EM-bronset som i stället går till tyskan Alina Reh.

"Goda möjligheter att bli ett frikänd"

– Med den information vi hade då såg vi att det fanns goda möjligheter att Meraf skulle bli helt frikänd i slutändan. Utifrån det lät vi henne tävla under pågående utredning.

– Med facit i hand önskar vi att vi hade hanterat det här på ett annat sätt. Men där och då gjorde vi en rejäl analys och hade argument för att låta henne tävla, säger Stefan Olsson som är generalsekreterare för det svenska förbundet till Expressen.

Enligt Bahtas tränare Ulf Björklund var det väntat att resultaten skulle strykas. Han berättar också att man hade långtgående planer på att ta ärendet vidare.

– Vi överklagade hela den här historien till Cas men det skulle kosta 200 000 kronor och det hade vi inte råd med, tyvärr. Vår advokat hade annars skrivit det väldigt bra, så jag tror att de hade godkänt det. Men vi hade inte råd, säger han.

Diskussion om artikeln