Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vann dragkampen om talangen Robin Tihi – uttagen i U21-landslaget när EM-kvalet fortsätter: ”En intressant och smart kille”

Från 2020
Uppdaterad 28.08.2020 22:41.
Robin Tihi i AIK:s tröja.
Bildtext Robin Tih spelar till vardags för AIK.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Sju nya spelare finns med i truppen när U21-landslaget fortsätter EM-kvalet nästa vecka. En av spelarna är Robin Tihi som nu valt att representera Finland.

Robin Tihi har fått sitt stora genombrott i allsvenskan den här säsongen och varit ordinarie i AIK:s backlinje. Den 18-årige talangen har gjort matcher för det svenska U16-landslaget och på högre nivå kunde han välja att spela för antingen Sverige, Finland eller Marocko.

Juha Malinen, förbundskapten för U21-landslaget, har tidigare sagt att han står i nära kontakt med Tihi och när truppen till kvalmatcherna mot Rumänien och Ukraina i dag presenterades fanns backen med.

– Han spelar stora minuter i AIK och har nu bestämt sig för att representera Finland. Han är med för första gången, det är en intressant och smart kille, säger Malinen i ett pressmeddelande.

Tihi fanns också med i den bruttotrupp som den svenska U21-coachen Roland Nilsson tog ut. Nilsson utesluter inte att Tihi ändå kan välja att spela för Sverige i framtiden.

– Det är som vi har diskuterat tidigare att det är upp till spelarna själva att välja. Tihi valde Finland, men han har fördelen att han inte spelat med U21 där tidigare, därför finns det fortfarande en öppning för att spela med svenska landslaget framöver.

– Tihi har inte spelat någonstans innan vad jag vet då han inte varit med i våra landslag och spelat tävlingsmatch. När han nu spelar med Finland har han rätt att byta en gång. Spelar han dock med A-landslaget, då är han fast, säger Nilsson till SVT Sport.

Atakayi tillbaka

Jämfört med den trupp som spelade i kvalet förra hösten är hela sju spelare nya.

Bland annat VPS-målvakten Rasmus Leislahti som spelade i U19-EM för två år sedan är uttagen, samma gäller även för Timo Stavitski och Serge Atakayi.

– Atakayi har haft en stor roll i SJK. Han hann redan spela för Kongos landslag men inte i någon officiell match och nu ville han återvända. Timo har två svåra år bakom sig men nu är han i form igen, säger Malinen.

Malinen har valt att inte belasta klubbarna i fotbollsligan alltför hårt och därför bara nominerat högst två spelare från varje lag.

Finland möter Rumänien i Åbo den 4 september och Ukraina i Helsingfors fyra dagar senare. Finland ligger trea i gruppen med sju poäng på fem matcher.

Truppen till EM-kvalet:

William Jääskeläinen, Crewe Alexandra
Rasmus Leislahti, VPS

Juho Hyvärinen, RoPS
Serge Atakayi, SJK
Martti Haukioja, FC Inter
Juhani Pikkarainen, TPS
Robin Tihi, AIK
Matias Vainionpää, SJK
Mikael Almen, Ilves
Aapo Halme, Barnsley FC

Niilo Mäenpää, IFK Mariehamn
Kaan Kairinen, Lillestrøm SK
Jaakko Oksanen, AFC Wimbledon
Lucas Lingman, HJK
Mikael Soisalo, SV Zulte Waregem
Timo Stavitski, MVV Maastricht
Saku Ylätupa, AIK
Jasin Assehnoun, FC Lahti
Onni Valakari, Pafos FC
Naatan Skyttä, Ilves
Eetu Vertainen, HJK
Benjamin Källman, FC Inter

Diskussion om artikeln