Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Chefsöverläkare kritiserar Traficoms beslut att sätta stopp för Skopjeflygen: “Man hade kunnat fundera lite närmare på det här”

Från 2020
Wizz Airs flygplan på Åbo flygplats.
Bildtext Wizz Airs flygplan på Åbo flygplats den 11 augusti.
Bild: Lehtikuva

Att spåra smittfallen då personer väljer alternativa rutter i stället för direktflyg kan bli svårare.

Mikko Pietilä, chefsöverläkare på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, kritiserar transport- och kommunikationsverket Traficoms beslut att tillfälligt avbryta flygtrafiken mellan Skopje och Åbo.

- Man kunde kanske ha funderat lite närmare på det här. Att avlägsna en viss flygrutt avlägsnar ju inte risken för att personer som återvänder från det här området sprider viruset i Finland, säger Pietilä.

Det ungerska flygbolaget Wizz Air har flugit från Skopje till Åbo två gånger i veckan. Flygbolaget avbokade tisdagens flyg redan före Traficoms beslut utan att uppge någon orsak.

Smittbärare hade hittats lättare

Traficoms beslut bygger på information från Institutet för hälsa och välfärd, som meddelat att ett stort antal personer som kan sprida coronaviruset har anlänt till Finland från Skopje.

Enligt Mikko Pietilä skulle grönt ljus för Skopjeflygen innebära att finska myndigheter enkelt och säkert hittar personer som insjuknat och återvänder från Balkan. Coronatestandet på Åbo flygplats har pågått sedan augusti.

- Det här har varit ett mycket effektivt sätt att hitta personer som löper hög risk att sprida smitta, säger Pietilä.

Enligt Pietilä kommer situationen i fortsättningen att bli knepigare. Det är svårare att hitta personer som återvänder från Nordmakedonien och som bär på smitta eftersom många nu tar till alternativa rutter då de direkta flygen från Skopje har avbrutits.

- En stor del av personerna som kommit från Skopje är ändå personer som bor permanent i Finland. De kommer att återvända till Finland på ett eller annat sätt. Nu måste man klura ut hur man hittar de här personerna och hur man motiverar dem att testas.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä anser att ett stopp för flygen inte innebär ett stopp för spridningen av coronaviruset.
Bild: Arash Matin/Yle

Bifall av stadsdirektör

Pietilä får medhåll av Åbo stadsdirektör Minna Arve, som anser att flygstoppet från Skopje inte löser det bredare problemet att personer reser till Finland från riskområden.

Arve kommenterade frågan på Twitter på torsdagen.

I augusti har man konstaterat 60 coronavirusfall bland personer som anlänt till Finland från Skopje. De har satts i karantän i enlighet med lagen om smittosamma sjukdomar.

Enligt Jutta Peltoniemi, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar vid Åbo stad, har personerna som satts i karantän hittills följt karantänsbestämmelserna.

Under coronaepidemin har man satt över tusen personer i karantän i Åbo. Siffran innefattar också ett stort antal personer som kommit från andra ställen än Skopje.

Personerna som sitter i karantän övervakas regelbundet. Man ringer bland annat upp dem för att säkerställa att de följer bestämmelserna.

Inte peka finger på Skopjeresenärer

Enligt chefsöverläkare Mikko Pietilä är det inte personerna som kommit från Skopje som är orsaken till ökningen i coronavirusfall i Finland.

- Ökningen i smittfall kan inte skyllas på Skopjeflygen. Man kan inte se något tydligt kluster bland vidaresmittfallen.

Enligt Pietilä kommer antalet coronafall att öka i Finland.

- Epidemitoppen är inte nådd. Om vi ser på vad som händer på andra håll i Europa är det inte realistiskt att tänka att vår situation skulle fortsätta på samma nivå som nu.

Tills vidare är situationen ändå inte nära heller så illa som i våras.

- Jag är rädd att vi är på väg i samma riktning som i våras. Å andra sidan har situationen ännu inte gått så långt att den inte skulle gå att kontrollera, så länge vi tar det här på allvar, säger Pietilä.

Artikeln är en översättning av Yle uutisets artikel Johtajaylilääkäri arvostelee Traficomin päätöstä kieltää Skopjen lennot Turkuun: "Olisi voinut pohtia hieman pidemmälle tätä asiaa" av Yrjö Hjelt. Artikeln är översatt av Sara Sundman.

Diskussion om artikeln