Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koranbränning ledde till våldsamt upplopp i Malmö – flera greps under fredagskvällen

Från 2020
Malmössä sytytettiin yöllä muun muassa autoja protesteissa, jotka saivat alkunsa Koraanin polttamisesta.
Bildtext Bland annat bilar tändes eld på under kvällen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett femtontal personer frihetsberövades i samband med ett våldsamt upplopp på Rosengård i Malmö där hundratals människor blockerade gator och kastade sten mot polis och räddningstjänst under fredagskvällen. Omkring 300 personer ska ha deltagit i upploppet.

Sex personer greps också misstänkta för hets mot folkgrupp, skriver Sydsvenskan.

Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i regionen, uppgav i natt att det riktades ganska mycket våld mot polisen, och att deras fordon fått materiella skador.

Till en början ordnades fredliga och lugna protester mot en koranbränning, men de urartade under kvällen i upplopp där brinnande föremål kastades mot polisen och flera bränder anlades. Flera bilar tändes också eld på.

Inreseförbud för dansk högerextrem politiker

Koranbränningen genomfördes av det främlingsfientliga danska partiet Stram Kurs. Partiledaren, den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan, hindrades tidigare under fredagen från att komma in i Sverige och utföra bränningen på allmän plats. Vid Öresundsbron möttes han av polis samt ett avvisningsbeslut.

Paludan nekas nu inresa i Sverige i två år, eftersom polisen bedömer att hans ''agerande och inresefrihet skulle vara ett hot mot grundläggande samhällsintresse'', rapporterar SVT.

Paludan har redan tidigare planerat att genomföra en islamkritisk manifestation, som stoppats av såväl polisen som Förvaltningsrätten. Han har tidigare i somras dömts till tre månaders fängelse för bland annat rasistiska uttalanden i samband med en demonstration i Danmark.

Källor: SVT, TT, Sydsvenskan, Expressen, Aftonbladet