Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetslivsprofessor Vesa Vihriälä: "Sex timmars arbetsdag inte passande i det rådande läget"

Från 2020
Arbetslivsprofessor Vesa Vihriälä: "Sex timmars arbetsdag inte passande i det rådande läget" - Spela upp på Arenan

Att införa en sex timmars arbetsdag är en bra vision, men att införa kortare arbetsdagar lämpar sig inte i situationen som råder, säger Vesa Vihriälä som är arbetslivsprofessor vid Helsingfors universitet. Han gästade Yles morgonprogram på lördagen.

Enligt Vihriälä finns det bra politiska argument för att minska arbetstimmarnas antal om man ser på frågan ur ett mer långsiktigt perspektiv. Då produktiviteten har ökat har man i alla samhällen minskat arbetsbördan.

– Men det passar inte riktigt i den situation som nu råder, eftersom vi behöver mer jobb och fler som jobbar så att vi kan se till att samhällets skatteintäkter räcker till för att finansiera den offentlig service som behövs, sa Vihriälä i Yles morgonprogram på tv.

Att förkorta arbetstiden kom upp i förra helgen under SDP:s partimöte. Partiet har som långsiktigt mål att minska arbetstiden utan att sänka lönenivån.

Målet liknar det som statsminister Sanna Marin (SDP) föreslog i Åbo på partiets 120-årsfest förra sommaren. Då talade Marin om att införa sex timmars arbetsdagar.

"Problemen med industrin först på kommande"

Den här veckan har vi i Finland hört en hel del dystra ekonominyheter bland annat vad gäller samarbetsförhandlingarna inom flygbranschen och pappersindustrin. Finnair inledde massiva samarbetsförhandlingar och UPM uppgav att bolaget ska stänga Kaipolas pappersfabrik.

Enligt Vihriälä börjar coronakrisens konsekvenser nu synas inom industrin.

– Problemen med industrin är först i antågande. Beställningarna har minskat och man har inte lyckats fylla tomrummet.

Vihriälä sa också att regeringens sysselsättningsmål på 75 procent ser ut att bli ouppnåeligt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Työelämäprofessori Vesa Vihriälä: "Kuuden tunnin työpäivä ei sovi tähän tilanteeseen" skriven av Marika Harjumaa. Översättningen gjordes av Saga Mannila.