Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Närmare 20 000 protesterade mot tyska coronarestriktioner – polisen upplöste demonstrationen

Från 2020
Uppdaterad 29.08.2020 19:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Massiv demonstration mot coronarestriktioner i Berlin upplöstes av polis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Polisen i Berlin upplöste under lördagen en stor demonstration mot landets coronapolitik. Uppskattningsvis 18 000 människor hade samlats i centrum av staden för att protestera mot de gällande coronarestriktionerna.

Demonstrationen hade knappt kommit igång innan det redan var slut.

Strax efter klockan 13 lokal tid meddelade Berlinpolisen att man upplöser demonstrationen. Enligt poliserna hade deltagarna inte hållit de gällande säkerhetsavstånden trots flera uppmaningar.

Arrangörerna hade enligt polisen inte heller några möjligheter att se till att säkerhetsavstånden hålls.

Oklart om demonstrationen alls skulle få ordnas

Det var in i det sista oklart om demonstrationen mot coronareglerna och den tyska coronapolitiken överhuvudtaget skulle få genomföras.

Det var först under natten mot lördagen som en högre förvaltningsdomstol gav grönt ljus för demonstrationen och slutgiltigt stoppade Berlinpolisens försök att förbjuda demonstrationen.

Från polisens sida ville man stoppa demonstrationen eftersom man anser att den skulle utgöra en stor hälsorisk för befolkningen.

Redan i samband med en liknande demonstration den första augusti struntade en stor del av demonstranterna i de gällande hygienreglerna, det vill säga att bära munskydd och hålla tillräckliga säkerhetsavstånd, uppger polisen.

Tusentals poliser övervakade läget

Förvaltningsdomstolen i Berlin slog ändå redan i går fast att den planerade demonstrationen, också utgående från demonstrationen i början av augusti, inte utgör en fara för den allmänna säkerheten.

Arrangörerna hade enligt domstolen dessutom lagt fram ett tillräckligt hygienkoncept och från arrangörernas sida hade man också sett till att det fanns tillräckligt med folk som skulle upprätthålla ordningen i samband med demonstrationen.

Berlinpolisens överklagan förkastades under natten och 3 000 poliser placerades ut för att se till att demonstrationen skulle förlöpa lugnt.

Brokig skara demonstranter

Protesterna mot den tyska coronapolitiken har hittills samlat en mycket brokig skara människor.

Bland demonstranterna finns personer som är genuint oroade över hur man handskas med de grundläggande rättigheterna i coronatider, men samtidigt deltar också allt från konspirationsteoretiker och vaccinmotståndare till högerextremister.

På grund av de allt fler coronafallen i landet fattade Tyskland i torsdags nya beslut om skärpta regler för bland annat användningen av munskydd.

I så gott som alla delstater måste man nu betala minst 50 euro i böter om man inte bär munskydd där det är obligatoriskt, det vill säga bland annat i allmänna kommunikationsmedel och i butikerna.