Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petter Northug bad om hjälp – Sami Jauhojärvi föreslår satsning på rally: "Träning, spänning, ombyte, hög fart och vackra kvinnor – allt i samma paket"

Från 2020
Sami Jauhojärvi (till vänster) och Petter Norghug (till höger)
Bildtext Sami Jauhojärvi (till vänster) och Petter Norghug (till höger)
Bild: All Over Press

Den tidigare skidstjärnan Petter Northug har haft problem efter att karriären tog slut. Efter att ha åkt fast för fortkörning erkände norrmannen att han har missbruksproblem och konstaterade att han hade "nått botten i livet och behöver hjälp". Yles skidexpert Sami Jauhojärvi föreslår i en intervju med Dagbladet att Northug kunde satsa på rally.

För ett par veckor blev Petter Northug stannad av polis då han körde 168 km/h på en 110-väg. I samma veva hittade man kokain i hans lägenhet och strax därefter kröp Northug till korset.

– Jag har nått botten i livet och jag behöver hjälp. Jag är motiverad att göra allt för att ta mig tillbaka, sa Northug.

– Jag har ett allvarligt missbruksproblem som består av alkohol, narkotika och piller i samband med periodvis hårt festande. Jag har inte tagit det på allvar och förnekat det, sa Northug som skördade stora framgångar under den första halvan av 2010-talet.

Jauhojärvi föreslår rally

Han fick stöd av många idrottare, bland annat i Norge och Sverige. Nu har även en profil i Finland, Sami Jauhojärvi, kommenterat Northugs situation.

– Jag tycker att Petter borde sätta ett nytt inspirerande mål i livet. Att köra rally kunde vara bra. Träning, spänning, ombyte, hög fart och vackra kvinnor – allt i samma paket, säger Jauhojärvi till Dagbladet.

Jauhojärvi säger att man även i Finland har diskuterat livet efter elitidrottskarriären.

– I Finland erbjuder olympiska kommittén hjälp till idrottare som avslutar sina karriärer för att hjälpa dem att hitta ett nytt jobb och mål som inspirerar dem. Förhoppningsvis finns det ett liknande system i Norge, konstaterar Yles längdexpert.

"Borde ta sig i kragen"

Även en annan blåvit skidlegendar, Juha Mieto, uttalade sig till den norska tidningen.

– Det överraskar mig att han hamnar i en sådan situation och att han inte har tagit lärdom av tidigare misstag.

– Petter borde ta sig i kragen och se sig i spegeln. Han var otroligt disciplinerad och seriös som skidåkare. Varför inte fortsätta på samma bana efter karriären, frågar sig Mieto.

Diskussion om artikeln