Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien skickade akut hjälp till tiotals migranter i nöd på migrantfartyg - fartyget nekas hamn

Från 2020
Räddningsfartyget Louise Michel utanför Libyens kust
Bildtext Räddningsfartyget Louise Michel utanför Libyens kust.
Bild: AFP / Lehtikuva

Italiens kustbevakning skickade i dag hjälp till ett fartyg som hade räddat migranter utanför Libyens kust.

Det tyska räddningsfartyget Louise Michel sände under natten och på lördagen ut akuta hjälpmeddelanden och tweetar och bad om assistans på Medelhavet. Vädjanden skickades till Italien, Malta och Tyskland.

"Vi befinner oss i ett nödläge. Vi behöver omedelbar assistans", sades det i en tweet. Vidare meddelades det att en människa ombord hade dött. I annan tweet sades det att båten inte kunde manövreras och att den inte längre hade kontroll över "sitt eget öde".

Det fanns sammanlagt 219 migranter på fartyget. En patrullbåt från den italienska kustbevakningen sändes ut från ön Lampedusa och tog ombord 49 personer - 32 kvinnor och 13 barn.

De övriga migranterna måste stanna kvar på fartyget. De hade i torsdags plockats upp av det brittiska fartyget utanför Libyens kust.

Ingen hamn har öppnat sig för migranterna

Utöver den akuta hjälpen från den italienska kustbevakningen har ingen hamn öppnat sig för de resterande migranterna ombord på fartyget. Migranterna kommer främst från länder i Afrika.

Den internationella organisationen för emigration och FN:s flyktingkommissariat har i ett gemensamt ställningstagande uttryckt sin djupa oro över den kontinuerliga bristen på en målinriktad EU-ledd räddningsverksamhet på Medelhavet.

Under de senaste åren är det ofta Italien som har varit målet för de migranter som kommer från Libyen.

Det här har lett till politisk spänning i Italien och har skapat framgång för Matteo Salvinis högerparti Lega.

Banksy finansierade räddningsfartyget

Den 30 meter långa Louise Michel - en tidigare fransk armébåt - har en besättning på tio personer och inledde sin hjälpverksamhet förra veckan.

Det rosa räddningsfartyget har finansierats av den brittiska anonyma gatukonstnären Banksy. Konstnären, som hemlighåller sin identitet, är känd för sin graffiti med politiska budskap som dyker upp i städer runt om i världen.

Räddningsoperation på Medelhavet utanför Libyen 22.8.2020
Bildtext Räddningsoperation på Medelhavet utanför Libyen 22.8.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln