Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åklagare kräver strängare straff för de åtalade poliserna i fallet George Floyd

Från 2020
Uppdaterad 07.03.2021 23:10.
En väggmålning på George Floyd, den svarte man som dödades av polis i Minneapolis. Bredvid Georges ansikte står det I can't breathe, vilket blev hans sista ord.
Bildtext ''I can't breathe'', jag kan inte andas, blev George Floyds sista ord då han dödades av polis i Minneapolis.
Bild: imago images/Future Image/ All Over Press

Åklagarna i fallet George Floyd yrkar på strängare straff än vanligt för de poliser som står åtalade efter att Floyd kvävdes till döds för drygt tre månader sedan. Enligt dem finns det en rad försvårande omständigheter, som att särskilt grymhet uppvisades under gripandet.

George Floyd kvävdes till döds då polisen Derek Chauvin höll sitt knä mot hans hals i nästan nio minuter i staden Minneapolis i Minnesota.

Tre poliser är åtalade för medhjälp till dråp, och Chauvin anklagas för mord av andra och tredje graden - vilket i finsk lagstiftning ungefär motsvarar dråp och dödsvållande.

Åklagarna: De andra poliserna deltog aktivt

Åklagarna hävdar nu att poliserna förtjänar ett hårdare straff än vanligt, och argumenterar för att det i de domstolshandlingar som inkom under fredagen finns flera försvårande omständigheter.

Förutom att Chauvin uppvisade särskilt grymhet under gripandet, ska också de andra tre misstänkta poliserna ha deltagit aktivt i dödsfallet, uppger åklagarna.

– George Floyd var särskilt sårbar eftersom poliserna redan handfängslat honom och placerat honom med bröstet mot marken. Floyd sa tydligt och upprepade gånger att han inte kunde andas, står det bland annat i domstolshandlingarna.

Det är tillsvidare oklart hur mycket strängare straff åklagarna yrkar på. I Delstaten Minnesota kan Chauvin redan på basis av de nuvarande åtalen dömas till 12,5 års fängelse. För mord av andra graden kan man dömas till upp till 40 års fängelse.

Alla fyra inblandade poliser har avskedats.

George Floyds död gav upphov till massiva protester mot rasism och polisvåld i USA, men Black Lives Matter-protesterna spred sig också över hela världen.

Källor: AFP