Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över tusen personer deltog i demonstration mot polisvåld och rasism i Kenosha – Trump besöker staden på tisdag

Från 2020
Man står med höjdknytnäve i en talarstol omgiven av anhängare.
Bildtext Jacob Blake Sr hedrar sin sons minne under fredagens demonstration i Washington DC.
Bild: EPA

I staden Kenosha i USA samlades över tusen människor till en marsch och demonstration för att kräva ett slut på polisvåld och rasism under lördagen.

Det är nu en vecka sedan Jacob Blake Jr blev förlamad efter att han sköts sju gånger i ryggen av polis framför sina barn, och hans familjemedlemmar ledde gårdagens demonstration. De deltog också i fredagens demonstration i Washington DC.

Händelsen gav upphov till demonstrationer som urartade i kravaller i Kenosha.

Lördagens demonstration var fredlig, till skillnad från tidigare i veckan då en vit 17-åring sköt ihjäl två personer och skadade ytterligare en person.

17-åringen har senare kommenterat händelsen med att det är ''hans jobb'' att vakta byggnader och skydda dem från demonstranter. Enligt honom och hans advokater sköt han i självförsvar.

Fler än 1 000 medlemmar i Wisconsins och andra delstaters nationalgarden är utplacerade i staden för att lugna ned läget.

Trumpbesök att vänta på tisdag

President Trump kommer besöka staden som ligger i delstaten Wisconsin på tisdag, meddelar Vita huset.

Trump ska träffa polisen och bedöma skadeläget efter de senaste demonstrationerna. Det är ännu oklart ifall Trump ämnar träffa Jacob Blakes familj, enligt Vita huset måste presidentens schema ännu bekräftas.

Trump har inte uttalat sig särskilt mycket om fallet, men i fredags då han frågades ifall han tycker polisen som sköt Blake ska dömas svarade han att han utreder händelsen, och inväntar rapporter.

Lag och ordning är ett av Trumps centrala kampanjteman i kampen om att återväljas i höstens presidentval.

I sitt acceptanstal på Republikanernas konvent fördömde han ''upploppen, plundrandet, mordbränderna och våldet i demokratstyrda städer'', med hänvisning till de pågående protesterna i Kenosha och andra städer.

Källor: AFP, Reuters, BBC