Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fler än 20 ungdomar till sjukhus efter misstänkt kolmonoxidförgiftning på olaglig grottfest i Oslo

Från 2020
Personer dansar med ryggen mot kameran i ett rött ljus i ett dunkelt rum. Personen närmast kameran håller upp sina händer mot taket.
Bildtext Bildsättningsbild. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra och den är inte heller tagen på platsen.
Bild: Unsplash / Alexander Popov

Åtminstone 25 personer vårdas på sjukhus i Oslo efter att ha blivit kolmonoxidförgiftade på en norsk fest under natten till söndag. Fem av av dem är kritiskt skadade, men enligt Aftenposten är ingen av dem ändå i livsfara.

Också två poliser som deltog i insatsen och hjälpte ut ungdomar ur grottan vårdas efter att ha utsatts för kolmonoxid.

Personerna som deltog i festen ska vara mellan 20 och 30 år gamla. Festen ordnades i en grotta, som arrangörerna olovligt ska ha tagit sig in i. Polisen misstänker att uppemot 200 personer kan ha deltagit.

Polisen blev uppmärksammad på vad som försiggick efter att ha hittat ett flertal förvirrade ungdomar i närheten av grottan. En stund senare hittades sju medvetslösa ungdomar.

Orsaken till kolmonoxidförgiftningarna tros vara att någon form av portabla bränsleaggregat ska ha använts för att till exempel spela musik på festen.

Kunde ha blivit mycket värre

Grottan, som är någon typ av gammalt bombskydd, har endast en ingång, som bara är en gånger en meter stor. Den är 70 meter djup och format som ett E.

Enligt polisen ska det röra sig om en rejvfest, och flera ungdomar har använt narkotika som amfetamin, MDMA, kokain samt alkohol.

– Det kunde ha blivit mycket värre. Det finns inga andra vägar ut, du är fånge i en grotta, säger polisens operationsledare Arve Røtterud till tidningen VG.

Personer som deltagit på festen och uppvisar förgiftningssymtom ska genast uppsöka läkare, skriver polisen i Oslo på Twitter.

Polisen utreder vem som äger grottan och vilka som arrangerat festen. Inga ungdomar har ännu hörts.

Källor: NRK, VG, Aftenposten

Diskussion om artikeln