Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien slog nytt dystert världsrekord – över 78 000 nya coronafall under det senaste dygnet

Från 2020
Indien slog nytt dagligt världsrekord vad gäller coronafall. Åtminstone 63 000 smittade har avlidit, vilket är tredje mest i världen.
Bildtext Indien slog nytt dagligt världsrekord vad gäller coronafall. Åtminstone 63 000 smittade har avlidit, vilket är tredje mest i världen.
Bild: imago images/Hindustan Times

Indien har slagit nytt dystert världsrekord vad gäller antalet konstaterade coronafall under ett dygn då man registrerade över 78 000 nya fall under det senaste dygnet. USA hade det gamla världsrekordet med drygt 77 000 registrerade fall inom ett dygn.

Totalt har över 3,5 miljoner indier testat positivt för coronaviruset, vilket är tredje mest i världen efter USA och Brasilien. Åtminstone 63 000 insjuknade har avlidit i sviterna av sjukdomen.

Premiärminister Narendra Modi nämnde inte milstolpen under sitt månatliga radiotal som han höll på söndagen. Han uppmanade bara folk att vara försiktiga, att iaktta fysisk distans och att bära ansiktsskydd.

– Det är viktigt att varje medborgare är frisk och lycklig och att vi fullständigt besegrar coronaviruset tillsammans, sade Modi.

Det är som toppen av ett isberg. Vi borde utveckla metoder för att fånga upp dödsfall som orsakas av misstänkta smittade

Hälsovårdsexperter har varit kritiska mot att Modi har velat öppna samhället alltför tidigt och att coronatesterna inte är på den nivå som de borde, även om läget har förbättrats betydligt under sommarens lopp.

– Testandet per en miljon invånare ligger kring 30 000. Det är den näst lägsta siffran av de tio länder som har mest coronafall. Mexiko har den lägsta siffran med 10 000 tester per en miljon invånare, säger virologen Shahid Jameel.

– Vi påträffar fortfarande ett positivt resultat för vart elfte eller tolfte test. Siffran borde ligga kring ett fall för 20 tester.

Sprids nu på landsbygden

Indiska storstäder som Mumbai och New Delhi har drabbats värst av epidemin som nu verkar sprida sig allt snabbare på landsbygden och i mindre städer.

Läkaren Hemant Shewade i Bangalore säger att Indien också borde fokusera mer på att förhindra att insjuknade dör. Han är kritisk mot att regeringens officiella dödstal bygger på registrerade positiva fall och att misstänkta smittade inte ingår i statistiken.

Coronatesterna är inte på den nivå som de borde anser indiska hälsovårdsexperter.
Bildtext Coronatesterna är inte på den nivå som de borde anser indiska hälsovårdsexperter.
Bild: imago images/Hindustan Times

– Det innebär att det verkliga epidemiläget inte återspeglas i det officiella antalet döda, drygt 63 000, anser Shewade.

– Det är som toppen av ett isberg. Vi borde utveckla metoder för att fånga upp dödsfall som orsakas av misstänkta smittade, kräver Hemant Shewade som har analyserat den officiella statistiken.

Det nya dagliga rekordet slogs dagen efter att regeringen lättade på coronarestriktionerna ytterligare för att ge fart åt ekonomin. Miljoner indier har förlorat sina jobb under epidemin och fattiga daglönare har drabbats allra värst.

Tågtrafiken i storstäder körs igång stegvis igen och man tillåter nu folksamlingar på upp till 100 personer, förutsatt att alla bär ansiktsskydd.

Skolor och universitet förblir stängda men elever kan träffa sina lärare frivilligt om de vill på skolans område, enligt regeringens nya regler.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln