Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya coronarestriktioner i Kuhmo efter massexponering

Från 2020
Uppdaterad 30.08.2020 16:09.
En trafikskylt med texten "Kuhmo" och skog i bakgrunden.
Bildtext Sammanlagt 14 coronafall har hittills uppdagats i Kuhmo efter en massexponering på 130 personer.
Bild: Kimmo Rautmaa/Lehtikuva

Kuhmo stad meddelar om lokala coronarestriktioner för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Alla stadens evenemang annulleras, offentliga utrymmen stängs och gymnasie- och yrkesstuderande ska studera på distans.

Därtill rekommenderas att restauranger minskar antalet kundplatser.

– Det är sådana åtgärder som vi själva kan vidta här i staden. Besluten baserar sig på vårt eget omdöme, säger stadsdirektören Tytti Määttä till STT.

Restriktionerna gäller fram till den 6 september. Enligt Määttä fattar staden nya beslut om begränsningarna senast på fredag.

Massexponering på 130 personer

Sammanlagt 14 coronafall har hittills uppdagats i Kuhmo efter en massexponering på 130 personer. Enligt Kajanalands sjukvårdsdistrikt är 13 av de som smittats från Kuhmo, och en från Kajana. Alla som smittats är vuxna.

På fredagskvällen besökte en grupp restaurangen Hospo i Kajanaland och en i gänget konstaterades ha coronaviruset. Alla i gänget har kontaktats. Vårdsamkommunen uppmanar alla som besökt restaurangen på fredagskvällen mellan klockan 20.30–21.30 att gå på coronatest om man får symptom.

Dessutom har personer i andra kommuner utsatts för viruset.

– Coronaläget gör att folk försätts i karantän om man har flunsasymptom och det råder brist på personal annars också. Målet är att minska människornas kontakter tills vi får alla exponerade spårade och de försätts i karantän. På så sätt försäkrar vi att personalen räcker till inom till exempel städning och bespisning, säger Määttä.

Enligt Määttä har spårningsteamet en bra uppfattning om hur spridningen har skett.

Källa: STT

Rättelse 30.8 klockan 16.07: Restaurangbesökarna är med i de 130 personer som i artikeln uppges ha exponerats för smittan. Tidigare kunde man i artikeln få uppfattningen att restaurangbesökarna var de som spred viruset vidare och att epidemin började där.

Diskussion om artikeln