Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterst jämnt val i Montenegro – västorienterade maktpartiet DPS vann med knapp marginal

Från 2020
Uppdaterad 31.08.2020 12:35.
Regeringspartiet DPS långvariga ledare, president Milo Djukanovic säger att det ännu är för tidigt att utropa oppositionens seger.
Bildtext Regeringspartiet DPS lett av president Milo Djukanovic fick 35 procent av rösterna.

Söndagens parlamentsval i Montenegro blev ytterst jämnt. På måndag dag stod det ändå klart: President Milo Djukanovic västorienterade Demokratiska socialistparti DPS segrade över den konservativa, pro-serbiska oppositionsalliansen För Montenegros framtid - med knapp marginal.

DPS fick 35 procent av rösterna mot 32,5 procent för den den konservativa alliansen.

Oppositionen kan ändå för första gången ha en chans att frånta DPS som har styrt Montenegro i 30 år makten - förutsatt att den förenar sig, vilket är högst osäkert.

Den konservativa oppositionsalliansens ledare Zdravko Krivokapicin utropade ändå sig som valets segrare, redan timmar innan valresultatet stod klart.

– Regimen har fallit, friheten har segrat, jublade oppositionsledaren då resultaten började klarna.

En västorienterad mittenkoalition fick drygt 12 procent, men det är osäkert om den vill eller kan samarbeta med konservativa pro-serbiska och pro-ryska oppositionspartier.

Valdeltagandet var rekordhögt trots pandemin för över 75 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalerna.
Bildtext Valdeltagandet var rekordhögt trots pandemin för över 75 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalerna.

Den liberala partiledaren Dritan Abazovic var också glad över oppositionens framgångar.

– Maffian styr inte längre över Montenegro, jublade Abazovic

DPS får därmed 30 av parlamentets 80 platser medan den konservativa oppositionen får 27 platser.

Valet blev alltså precis så jämnt och polariserat som man hade förutspått. Regeringsförhandlingarna kan bli svåra eftersom inget parti eller en allians se ut att få egen majoritet i det nya parlamentet.

DPS ledare, president Milo Djukanovic som talade sent på söndag kväll, sade att man bör vänta tålmodigt tills resultaten är klara, innan man kan dra slutsatser om framtiden.

– DPS är det starkaste partiet i Montenegro och kampen om 40 platser är inte över än, sade Djukanovic som alltså ännu hoppas att hans parti får egen majoritet i parlamentet.

Djukanovic har länge varit landets obestridda ledare. Han är nu inne på sin andra mandatperiod som president efter att ha varit premiärminister i fyra valperioder..

Intresset för valet var enormt, för valdeltagandet var över 75 procent.

DPS har aldrig förlorat ett val

Det långvariga styrande partiet DPS har aldrig förlorat ett val i Montenegro som har 620 000 invånare. Partiet ledde självständighetsrörelsen på 1990-talet och tog Montenegro in i Nato på 2010-talet

Mutskandaler, ett allt mer auktoritärt styre och en hett omstridd ny religionslag har ändå dragit ner partiets popularitet.

DPS drev i fjol igenom en ny religionslag som har stött på intensivt motstånd bland den stora andelen av befolkningen som tillhör den Serbiska ortodoxa kyrkan.

Montenegros biskop, metropoliten Amfilohije har lett Serbiska ortodoxa kyrkans kamp mot en omstridd religionslag.
Bildtext Montenegros biskop, metropoliten Amfilohije har lett Serbiska ortodoxa kyrkans kamp mot en omstridd religionslag.

Lagen öppnar nämligen vägen för regeringen att förstatliga flera hundra ortodoxa kloster i Montenegro.

Det utlöste massprotester ledda av präster som stöddes av oppositionen och den tredjedel av befolkningen som betraktar sig som etniska serber.

Den Serbiska ortodoxa kyrkan anklagade regeringen för försök att konfiskera kyrkans egendom som ett första led i försöken att bilda en egen självständig ortodox kyrka i Montenegro.

DPS har för sin del varnat för att händelserna efter det föregående valet år 2016 kan upprepa sig. Regeringen hävdar att den då i sista stund stoppade ett kuppförsök på valdagen som hade orkestrerats av ryska underrättelseagenter.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln