Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanon utser ny premiärminister och dryftar sin politiska framtid - sekterism roten till det onda

Från 2020
Uppdaterad 26.09.2020 12:51.
Libanon har hela året skakats av massiva protester och krav på politiska reformer som trappades upp efter explosionen i Beirut i början av augusti.
Bildtext Libanon har hela året skakats av massiva protester och krav på politiska reformer som trappades upp efter explosionen i Beirut i början av augusti.

I Libanon försöker man på måndag utse en ny premiärminister innan Frankrikes president Emmanuel Macron kommer på besök på tisdag.
Mustapha Adib, Libanons ambassadör i Tyskland, har seglat upp som den främsta premiärministerkandidaten.

Premiärminister Hassan Diabs regering avgick efter den väldiga explosionen i Beiruts hamn i början av augusti efter svidande kritik och massiva protester i Beirut.

Sedan dess har en inflytelserik grupp bestående av ex-premiärministrar, letat efter en efterträdare. En sådan har de funnit i Tyskland, där den främsta kandidaten Mustapha Adib är ambassadör.

Premiärministerposten är enligt landets sekteristiska system alltid en sunnimuslim och det var fyra före detta sunnimuslimska premiärministrar som i praktiken nominerade Adib.

De sunnimuslimska partiernas stöd är en förutsättning för att premiärministern och hans regering alls ska ha en chans att styra.

Stöpt i samma form

Den avgående premiärminister Hassan Diab åtnjöt aldrig något stort stöd bland sunnimuslimerna i parlamentet och han hade inget större stöd på gatorna heller. Han och hans regering plågades liksom så många andra tidigare regeringar av ineffektivitet och korruption.

- Mustapha Adib verkar som en ny Hassan Diab, konstaterade den politiska kommentatorn Ramez Dagher.

Adib kommer liksom Diab från den akademiska världen och han är lika okänd som Diab var, då han tog över för bara sex månader sedan då massiva gatuprotester hade tvingat Saad Hariris regering på fall.

Premiärministerkandidaten Mustapha Adib är Libanons ambassadör i Tyskland.
Bildtext Premiärministerkandidaten Mustapha Adib är Libanons ambassadör i Tyskland.

Adib föreläste om juridik och politik vid Libanons universitet innan han utsågs till ambassadör. Han stod liksom Diab nära ex-premiärminister Najib Mikati.

Adib var Mikatis rådgivare medan Diab var undervisningsminister i hans regering. Bägge har till och med samma fyra bokstäver i sitt efternamn.

Om och när han utses så står han inför enorma utmaningar på grund av ekonomin som har körts i botten. Det libanesiska pundet har förlorat 80 procent av sitt värde sedan i fjol höstas, arbetslösheten är över 50 procent och de materiella kostnaderna efter explosionen i Beirut var minst 15 miljarder dollar, enligt regeringens nya rapport.

Adibs första uppgift blir att återuppta förhandlingar om ett nödlån från Internationella Valutafonden. Men det skulle förutsätta genomgripande reformer i bland annat finanssystemet och elverket, som har lamslagits av sekteristiska tvister.

Aoun vill ha sekulärt system

President Michel Aoun inleder idag förhandlingar med de största grupperna i parlamentet för att nå enighet om den nya premiärministern.

Aoun vill också inleda samtal om hur man kunde reformera det strängt sekteristiska politiska systemet som anses vara största orsaken till det ineffektiva och korrumperade styret i Libanon som största delen av befolkningen verkar ha tröttnat på.

Aoun sade på söndagen att han är för ett sekulärt system eftersom det är enda sättet att samtidigt värna om mångfald och enighet i ett så religiöst splittrat land.

- Unga i Libanon kräver en förändring. Tiden är mogen. Det finns ett behov av att förändra systemet, sade Aoun utan att gå in på detaljer.

Systemet bygger på Taif-avtalet som slöts år 1989 för att få slut på det uppslitande, blodiga inbördeskriget som rasade från år 1975 till år 1990.

Libanon har officiellt 18 olika trossamfund som alla representeras enligt vissa kvoter i parlamentet, där platserna är jämnt fördelade mellan kristna och muslimer. Presidenten är av tradition alltid kristen, premiärministern är sunnimuslim medan parlamentets talman är shiamuslim.

Presidenten och veteranpolitikern Michel Aoun är ytterst impopulär i Libanon. Demonstranter höngde en bild av honom i protester efter den väldiga explosionen i Beiruts hamn.
Bildtext Presidenten och veteranpolitikern Michel Aoun är ytterst impopulär i Libanon. Demonstranter hängde en bild av honom i protest efter den väldiga explosionen i Beiruts hamn.

Sekterismen har trängt in i varje ministerium och vartenda ämbetsverk, där de största religiösa grupperna har sina egna kvoter.

Det gällde också hamnverket i Beirut som var skyldigt till den väldiga explosionen som krävde minst 190 liv, skadade över 6 500 personer och gjorde över 300 000 människor i Beirut hemlösa.

Den shiamuslimska Hizbollahrörelsen som i praktiken har vetorätt då det gäller politiska reformer, har meddelat att den är redo att gå med på en dialog om förändringar.

- Alla röster bör då höras och gruppernas storlek måste beaktas, varnade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah under veckoslutet.

Källor: AFP, Al Jazeera, Reuters

Diskussion om artikeln