Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronablinkern är här – THL-chef hoppas att så många som möjligt laddar ner applikationen

Från 2020
Bild av sida i coronablinkern.
Bildtext Grafisk bild i coronablinkern.
Bild: Yle/ Ingrid Mallén

Från och med i dag kan du ladda ner coronaspårningsappen om du har en smarttelefon.

Appen kallas Coronablinkern på svenska och den bygger helt på frivillighet. Coronablinkern lanserades i dag samtidigt som en tillfällig ändring av lagen om smittsamma sjukdomar träder i kraft.

Appen som är gratis finns för Android- och Applemobiler och gick att ladda ner från och med lunchtid. Den går också att ladda ner på webbplatsen koronavilkku.fi I morgon vet man hur många som laddade ner den det första dygnet.

Appen ska fungera på telefoner som har tillverkats år 2016 eller senare och på tre språk - svenska, finska och engelska.

"Omöjligt komma ihåg vem man har träffat"

Blinkern lanserades officiellt på en presskonferens måndag eftermiddag.

Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att appen markerar en andra fas i coronabekämpningen. Finländarna kan nu själva vara med och förhindra att viruset sprids.

- Det är omöjligt att komma ihåg vem man har träffat och kommit i kontakt med - jag försökte själv men lyckades inte, säger Varhila.

Kirsi Varhila, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet.
Bildtext Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Bild: Lehtikuva

Varhila hoppas att finländarna ska ta appen till sig och ladda ner den aktivt, på samma sätt som man har gjort i andra länder.

- Jag utmanar finländarna här - tänk om vi skulle vara mest aktiva med att ladda ner appen, kastar Varhila fram.

Mika Salminen, direktör vid THL, säger att appen är ytterligare ett redskap i smittspårningen och den underlättar myndigheternas arbete.

- Vi kan bättre identifiera vem som utsatts för smitta. Jag kommer med stort intresse att följa med hur många som har laddat ner den - jag hoppas så många som möjligt gör det, säger Salminen.

Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
Bildtext Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd THL.
Bild: Lehtikuva

Här kan du se presskonferensen:

Svenska Yle live: THL:s pressinfo om appen Coronablinkern - Spela upp på Arenan

Avsikten med applikationen är att snabbare bryta smittokedjorna säger institutet för hälsa och välfärd THL.

THL och företaget som utvecklat den, Solita, hoppas att en miljon finländare ska börja använda appen i september. Testar du positivt för covid-19 får du direktiv av hälsovården hur du ska registrera att du är smittad. Men myndigheterna meddelar inte appen om att du smittats, det gör du själv om du vill.

Från myndighetshåll vill man ändå betona att Coronablinkern inte ersätter de tidigare råden: det är bäst att undvika icke-nödvändigt resande, att komma ihåg handhygienen och att hålla avstånd.

Appen är en del av regeringens hybridstrategi i kampen mot coronaviruset. Strategin går ut på att att testa, spåra, isolera och behandla.

Inte för övervakning

Appen registrerar varken person- eller platsdata och kan inte användas för övervakning, appen laborerar enbart med sifferkoder som utbyts mellan telefonerna.

Den identifierar telefoner som är nära varandra och meddelar den som eventuellt har exponerats för smitta att en coronasmittad person befunnit sig i närheten.